19.2.2020. 21:14
Dodik priča Ustavni sud BiH radi: I danas zasjedalo Veliko vijeće
Ustavni sud Bosne i Hercegovine radi po ustaljenom redu. I danas su zasjedali, dok je Milorad Dodik svojim izjavama podigao nove tenzije i izazvao reakciju PIC-a kao i Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, u svjetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council - PIC) još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija. Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a nadležni organi su ih obavezni provoditi. Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud je izdvojio odluku gdje je Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) kada je u okolnostima konkretnog slučaja od momenta apelantovog saznanja za postojanje „optužbe“ proteklo nešto više od tri godine, a nadležno tužilaštvo nije ponudilo bilo kakve razloge i obrazloženja za trajanje istrage, odnosno nije obavijestilo Ustavni sud o tome da li je Kolegij

Tužilaštva preduzeo ili preduzima mjere s ciljem okončanja istrage.

Također, Ustavni sud zaključio je da postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije jer je arbitraran stav redovnih sudova da se pravni institut vremenskog važenja Krivičnog zakona iz člana 5. Krivičnog zakona FBiH ne može primijeniti na institut zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu iz člana 43a. Krivičnog zakona FBiH.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana