10.4.2021. 9:27
Dodik: BiH je mrtav konj, tu nema nikakve šanse
"Bosna i Hercegovina je 'mrtav konj' koji se ne može uzjahati, čega su svjesni i međunarodni posrednici koji pričaju drugačije samo zato što primaju visoke zarade", izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS.

"Ja sam potpuno uvjeren da BiH nema nikakvu šansu kao zemlja, da je ona zarobljena, podijeljena, i to ne zavisi od Milorada Dodika. To je uvijek bilo tako istorijski gledano. Zemlja koja nema potencijala za bazični konsenzus o bilo čemu i da je RS sve ovo vrijeme trpila, s jedne strane zato što su nam stalno nametali rješenja, a s druge što nije imala pun kapacitet ekonomskog zamaha", kazao je Dodik. 

Dodao je da su svi zamorčići te i takve "nemoguće BiH" u kojoj ima zaljubljenosti i osporavanja, onih koji tvrde da je ona moguća i onih koji tvrde da je nemoguća. 

"Imate masu tih međunarodnih mešetara koji ovdje za dobre plate odrađuju svoje trogodišnje mandate i nestanu, a kad ih sretnete negdje u svijetu nakon toga, onda svi kažu ono što ja govorim, a to je da tu nema nikakve šanse, da je to mrtav konj koji se ne može uzjahati. I onda se oni mijenjaju na tri godinei stalno promovišu one iste ideje od prije 20 godina kao da se ništa nije promijenilo, i onda Bošnjaci ostaju zarobljeni u tome", rekao je Dodik.

Kazao je kako u BiH ništa ne funkcionira i da je dokaz njegovih tvrdnji da, kada bi se pustilo da svi samostalno funkcioniraju, jedino bi opstala RS.

Reagirajući na zahtjev za njegovo hapšenje koji se čuo u Domu naroda BiH, Dodik je rekao da je riječ o pokušajima da se time prikriju problemi koji postoje unutar Federacije BiH i same Bosne i Hercegovine.

"To je odraz jedne situacije u BiH koja uopšte ne funkcioniše, prije svega u Federaciji BiH, gdje je situacija zamrznutog konflikta između hrvatske i bošnjačke političke elite, gdje nisu uspjeli da formiraju vladu Federacije, koja im se raspala, čak ni da konstituišu većinu. Tamo postoje pokušaji da se ti problemi dignu na nivo BiH u namjeri da se odmaknu od tih problema koji su evidentni", rekao je Dodik. 

(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana