17.4.2024. 11:27
Održana Centralna javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo
U prisustvu velikog broja građana, predstavnike lokalnih zajednica, stručne javnosti, vladinih i nevladinih organizacija jučer je u Domu mladih održana Centralna javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo.

Ovoj javnoj raspravi prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, ministar privrede KS Zlatko Mijatović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović, te zastupnici u Skupštini KS.

U svom obraćanju prisutinim, direktor Muharemović istakao je kako se radi o strateškom i jednom od najznačajnijih razvojnih dokumenata za Kanton Sarajevo na koji se čekalo osam godina.

"Obavili smo devet javnih rasprava na području svih općina i čuli smo mišljenja građana, šta oni žele, a šta ne žele. U skladu sa strukom i zakonom uvažit ćemo sva dobra rješenja koja kao primjedbe i sugestije budu dostavljene Zavodu za planiranje razvoja KS. Ovdje je riječ o dokumentu koji je balans između zelenih površina, privrednog razvoja, saobraćajne i komunalne infrastrukture", rekao je direktor Muharemović, dodavši da dokument daje impute za dalji razvoj glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Ne možemo zanemariti gradnju, ali ni zelene površine i ovaj dokument upravo pravi balans između ovo dvoje. Pored Zavoda za planiranje razvoja KS, u izradi plana učestvovao je veliki broj eksperata, rađene su studije i ekspertize, a prije predlaganja koncepta Vladi KS, sve lokalne zajednice su imale priliku da poslušaju prezentaciju. Između koncepta i nacrta plana, došlo je do vrlo malih izmjena. Održano je više sastanaka sa subjektima planiranja i sve što su nam sugerisali smo implementirali. Naglašavam, radi se o nacrtu, a ne gotovom planu i pozivam sve nevladine organizacije, arhitekte i urbaniste da konstruktivnim prijedlozima  i sugestijama zajedno ovaj plan učinimo još boljim i kvalitetnijim", rekao je Muharemović.

Ministar Bošnjak izrazio je zadovoljstvo što imamo strateški razvojni dokument za Kanton Sarajevo, koji će uz kvalitetnu podršku stručne javnosti biti dokument na ponos svih nas, saopćeno je. 

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana