16.9.2024. 19:41
Teorija (zavjere) SDP-ovog Anera Žuljevića o prezaduženosti FBiH: Kaže da je Novalićeva vlada "lažno napuhala" prihodovane strane
Nakon što se u javnosti proširila vijest o katastrofalnim podacima do kojih su došli federalni revizori a prema kojem je Federacija BiH od suficita od 200 miliona došlo do deficita od 530 miliona KM, oglasio se SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sa svojom teorijom i viđenjem čitave situacije.

"Pošto iz dana u dan (SDA/DF) orkestrirano lažu o novom nepostojećem zaduženju FBiH, evo sve poredano oko narodnih para kako oni nikad nisu objavili dok su vladali..

Mi ne krademo, pa nemamo šta ni kriti..

Slobodno pošaljite upit, dobijete odgovor, nemojte lagati, nije ni ljudski, a ni moralno.

Znate da ste ostavili sakrivene dugove, i to pokrili lažnim prihodima i sad vašu prevaru bolesnim lažima fakturišete nama.

Sanirat ćemo mi sve vaše lopovluke, ali narodu nikad nećemo lagati, koliko god vi sad preko zetonjera publikovali laži vašeg vremena na naš račun", poručio je Zuljević.

On je potom uputio apel pravosuđu, da "lopove smjesti tamo gdje im je mjesto":

"Ostaje jedino da pravosuđe konačno uradi svoj dio posla, a to je da lopove smjesti tamo gdje im je mjesto. Dana 28.4.2023. imenovan je novi saziv Vlade Federacije BiH koji je naslijedio zadane budžetske kategorije, pa tako i projicirani deficit, kao i sve ostale obaveze koje su nastale tokom godine. Lažno napuhana prihodovana strana već usvojenog budžeta Novalićeve vlade nije ostvarena u cijelom iznosu čime je već planirani deficit samo dodatno porastao. Neke od vaših loše planiranih prevara u nastavku:

Izostanak uplate prihoda od krajnjih korisnika uslijed nemogućnosti servisiranja obveza po osnovu kredita od strane JP AC FBiH i to u iznosu od 183 mil KM koje je novi saziv Vlade FBiH, s ciljem stabilizacije poslovanja i omogućavanja novog investicijskog ciklusa, reprogramirao krajem 2023. godine

Nemogućnost realizacije prodaje potraživanja u iznosu od 100 mil KM što je također planirano na prihodovnoj strani Proračuna za 2023. godinu.

Također, bitno je istaknuti da je izostao planirani primitak po osnovu DPL od Svjetske banke u iznosu od 109 miliona KM.

Kad se saberu sve stavke koje ste lažno planirali u 2023. godini, to u ukupnom zbiru iznosi preko 420 miliona KM stavki koje su bile loše ili lažno planirane", tvrdi Zuljević.

Žuljević je upozorio i na budžet, odnosno rashode u istom, pa izdvojio neke od najvažnijih stavki:

"Pri tome treba imati u vidu da je u istom razdoblju zahvaljujući našem opredjeljenju za poboljšanje socijalne i zdravstvene politike Vlade FBiH dodatno porasla rashodovna strana budžeta gdje bi izdvojili neke od najvažnijih stavki:

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom koje su rezultirale dodatnim rastom rashodovne strane i za čiju realizaciju je bilo potrebno osigurati dodatnih 67,0 mil KM.

Odluka o izvanrednom usklađivanju penzija u postotku od 3,9%, počevši s isplatom od penzije za maj 2023. godine, gdje je procijenjeno da će za navedeno usklađivanje biti potrebno osigurati dodatnih 45,9 miliona KM u tekućoj fiskalnoj godini

Uslijed rasta kamatnih stopa u Euro zoni, posljedično su rasli izdaci za kamate za preuzete kreditne obveze u iznosu od 62,9 miliona KM.

Implementacija Zakona o podršci porodicama sa djecom u FBiH je iziskivala dodatna sredstva u iznosu od 15,6 mil KM.

Za Fond solidarnosti je izdvojeno dodatnih 10 mil KM čime je ukupno izdvajanje za Fond solidarnosti pri ZZOIR FBiH iznosilo 43,5 mil KM, što je u usporedbi sa prethodnom godinom rast za više od 50% izdvajanja za najosjetljiviju grupu stanovništva.

Dakle, iz svega navedenog evidentno je da su spomenuti rashodi mogli izazvati značajno veći deficit od onoga sto ste nam planirano ostavili, a što je Federalno ministarstvo finansija spriječilo korektivnim mjerama na strani rashoda čime je ostvarena ušteda u iznosu od preko 100 miliona KM.

I PORED SVIH VAŠIH PRIPREMLJENIH PREVARA, zbog lažno ili nerealno planiranih prihoda ministarstvo finansija je u zakonskom roku izmirilo sve obaveze planirane budžetom, a koje su se odnosile na 2023. godinu.

U tom duhu je nastavljeno i u ovoj godini, uz poseban akcenat na većoj fiskalnoj odgovornosti vezano za upravljanje dugom. Tako je za prvih osam mjeseci ove godine, ukupno otplaćeno preko 770 mil KM već stvorenog duga, dok istovremeno novo zaduženje nije prešlo iznos od 342 mil KM, zaključio je Žuljević.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana