18.10.2024. 12:06
Ministarstvo sigurnosti se oglasilo: Netačni navodi o kampovima za obuku u BiH
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine najoštrije demantuje i odbacuje neosnovane medijske navode koji se odnose na navodnu obuku moldavskih državljana u BiH.

"Radi se o netačnim i ničim potkrijepljenim tvrdnjama koje nemaju apsolutno nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom", poručili su iz ministarstva.

Ministarstvu sigurnosti BiH nisu stigli nikakvi zvanični upiti od strane moldavskih vlasti, niti su dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi potvrdili navedene tvrdnje. Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. oktobra bira predsjednika Republike.

Posebno ističemo da se Bosna i Hercegovina namjerno stavlja u ovaj kontekst jer je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun. Stav Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine je jasan – mi imamo neutralnu politiku i apelujemo da se u Ukrajini što prije dođe do mira i kraja rata koji predugo traje. Također, Ministarstvo sigurnosti ne bi tolerisalo i neće tolerisati pojave bilo kakvih kampova za obuku, ma za čije interese radili.

Sama činjenica da su ovakvi medijski navodi posljedica političkih interesa i kampanje, a ne postojanja bilo kakvih kredibilnih informacija o umiješanosti Bosne i Hercegovine u rušenje stabilnosti Moldavije, potvrđuje da je riječ o pokušaju destabilizacije međunarodnih odnosa.

Ministarstvo poziva sve medije i nadležne organe na odgovorno izvještavanje i verifikaciju informacija prije objave, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje mogu imati negativne posljedice po međunarodne odnose, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana