17.9.2024. 15:03
Instagram najavio novu, najradikalniju opciju za zaštitu tinejdžera
Instagram je danas najavio svoj najdramatičniji napor do sada da zaštiti mlade od opasnosti na svojoj platformi, implementirajući nove postavke "tinejdžerskog naloga" koje će automatski učiniti privatnim milione profila tinejdžera i ograničiti koje vrste sadržaja ti korisnici mogu gledati u aplikaciji, javlja CNN.

Promjena načina na koji Instagram dozvoljava tinejdžerima da koriste svoju platformu dolazi skoro tri godine nakon što je eksplozivni "Facebook Papers" prvi skrenuo masovnu pažnju na rizike koje platforma predstavlja za mlade korisnike.

Nova ograničenja su također osmišljena tako da tinejdžeri usvoje roditeljski nadzor putem aplikacije. Instagram će automatski primijeniti nove postavke "tinejdžerskih računa" na sve korisnike mlađe od 18 godina. Nakon ažuriranja, korisnici od 16 i 17 godina moći će ručno promijeniti aplikaciju na željene postavke, ali korisnici između 13 i 15 godina će morati da dobiju odobrenje roditelja za sve takve promjene.

Nove postavke za "tinejdžerske račune" temelje se na više od 30 alata za dobrobit i roditeljski nadzor koje je matična kompanija Meta uvela posljednjih godina, kao što su podsticanja "odmori se" i ograničenja sadržaja "neprikladnog za uzrast", poput postova o poremećajima u ishrani.

Uprkos tim ranijim ažuriranjima, kompanija je nastavila da se suočava sa kritikama zbog stavljanja prevelike odgovornosti za bezbednost u ruke roditelja i, u nekim slučajevima, samih tinejdžera. Alati za roditeljski nadzor, na primjer, oslanjali su se na to da tinejdžeri daju do znanja roditeljima da su u aplikaciji.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana