7.9.2024. 18:37
Vučić doveo direktora Rio Tinta u Srbiju, on dao šest obećanja građanima
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ugostio direktora Rio Tinta Jakuba Stausholma u Loznici.

Tim povodom održan je sastanak na kojem se govorilo o najavljenom iskopavanju litijuma u Srbiji, koje je izazvalo veliku zabrinutost širom zemlje, ali i velike proteste.

"Poštujem opravdan strah ljudi", rekao je Aleksandar Vučić, nakon kojeg je riječ dobio direktor Rio Tinta koji je poručio da bi sigurnost, prvenstveno u smislu zaštite prirodne sredine, bila na prvom mjestu te firme prilikom eksploatacije litija u Podrinju.

On je istakao kako je u Loznicu stigao kako bi građanima Srbije lično prenio šest obećanja povodom najavljenih projekata.

"Prvo obećanje odnosi se na to da će lično voditi računa i pozivati na odgovornost svakog rukovodioca kompanije Rio Tinto, svakog menadžera, zaposlenog ili izvođača radova na projektu Jadar, koji će učestvovati u izgradnji i radu modernog podzemnog rudnika koji je siguran za sve stanovnike Srbije i životnu sredinu", rekao je Stausholm.

Drugo obećanje se, dodaje Stausholm, odnosi na to da će hiljade zaposlenih u kompaniji Rio Tinto koji budu učestvovali u radu rudnika živjeti u Loznici, jesti lokalnu hranu, piti lokalnu vodu, udisati lokalni vazduh i poštovati lokalnu zajednicu.

"Treće što vam obećavam je da se radujemo i podržavamo nadzor naših aktivnosti od strane lokalne zajednice u vezi sa svim aspektima razvoja, izgradnje i rada našeg rudnika i to sve počevši od ovog trenutka", dodaje Stausholm, čije je četvrto obećanje da će tim Rio Tinta u Srbiji otvoreno i iskreno razgovarati sa svima i da će biti tu da čuju sve brige i nedoumice, kao i da ponude precizne odgovore zasnovane na činjenicama.

"Peto - Obećavam vam da ćemo, kada pogriješimo, priznati tu grešku, ispraviti je, naučiti iz nje i nećemo je ponavljati", poručio je direktor Rio Tinta, te dodao da tim Rio Tinta u Srbiji nikada neće prestati da radi na tome da zadobija i zadrži povjerenje građana.

"Niko od vas, ni vaši potomci, ne smije živjeti u strahu da će podzemni rudnik biti štetan", zaključio je Stausholm.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana