7.9.2024. 21:48
Vučić: Srbija će imati ogromnu korist od rudarenja litijuma
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija imati ogromnu korist od rudarenja litijuma, ako se takva odluka donese, a da će najveću korist imati Loznica i Krupanj.

Vučić je u Ljuboviji, tokom razgovora s građanima o rudarenju litijuma, rekao da će "samo u rudniku i osnovnoj predradi raditi najmanje 900 do 1.000 ljudi", javlja Beta.

Kazao je da će korist biti veća, ukoliko se u Srbiji prave i finalni proizvodi od litijuma, odnosno baterije za električne automobile, kao i da je njegov zahtjev da najmanje 87,1 odsto sirovine mora biti prerađeno u Srbiji.

"Ne dam da se izvozi 100 posto sirovine, 87,1 (odsto) mora da bude u Srbiji, mora da bude prerađeno, i tek tada ono što ima najvišu cijenu može da ide napolje", kazao je Vučić odgovarajući na pitanja građana.

Dodao je da se već "pregovara sa mnogima", ali da ni sa kim predugovori nisu napravljeni oko izgradnje fabrike katoda, među kojima su firme iz Južne Koreje, Japana i mnoge druge.

Vučić je rekao da su "sve farbike baterija zainteresovane za ulaganje u Srbiju", a da ima i "više zainteresovanih proizvođača automobila", osim "Stelantisa" koji već ima svoju fabriku električnih automobila u Kragujevcu.

"Još jednog finalnog proizvođača da dovedemo, koji će koristiti naše baterije, odoše plate u nebesa, budžet Loznice u nebesa, budžet Krupnja u nebesa", kazao je Vučić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana