27.04.2025 14:00
0
Bakterije se kriju u vašoj kuhinji: Ovo su mjesta s kojih “vrebaju”
Iako nije toliko iznenađujuće da se u kuhinji krije veliki broj bakterija, ono što može iznenaditi jesu mjesta s kojih one “vrebaju”.

Dakle, koja stvar u vašoj kuhinji krije najviše bakterija? Prije svega, morate imati čiste ruke. Prije pripremanja hrane, neophodno je pranje ruku toplom vodom i sapunom. Također, perite ruke i između spremanja različitih namirnica. Primjera radi, nakon što ubacite piletinu u rernu, a prije nego počnete da sjeckate povrće, obavezno operite ruke. Sada, kada su vam ruke čiste, počnite s čišćenjem ostalih mjesta u kuhinji na kojima se kriju bakterije.

Sudoper

Istraživanja pokazuju da se u sudoperu nalazi više bakterija nego u toalet školjki i kanti za smeće zajedno. Za sigurno i efikasno čišćenje sudopera, pomiješajte deterdžent za pranje suđa i sodu bikarbonu. Osim toga, nikada ne ubacujte u sudoper namirnice koje jedete sirove (voće i povrće).

Daske za rezanje

Daske za sječenje “sakupljaju” bakterije u svojim žlijebovima i tragovima oštećenja. Ako ne očistite temeljno dasku za sječenje nakon svake upotrebe, možete se čak i razboljeti. Drvene daske za sječenje perite toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa. Ukoliko daska ima duboke tragove oštećenja, obavezno je izbacite iz upotrebe. Plastične daske za sječenje perite u mašini za pranje suđa nakon svake upotrebe. Također, potrebno je i da uvijek koristite jednu dasku za meso, a drugu za povrće.

Spužvice za pranje suđa i krpe

Bakterije se razvijaju na vlažnim mjestima pa su spužvice za pranje suđa i krpe savršena mjesta za njihov rast i razvoj. Dobra vijest je da ih je lako dezinficirati. Uvijek ih dobro iscijedite između upotrebe. Naravno, nema potrebe da objašnjavamo kako treba prati kuhinjske krpe. Spužvice možete prati i u mašini za pranje suđa.

Radne površine

Prije i poslije spremanja hrane, obavezno čistite radne površine. Topla voda i soda bikarbona će biti sasvim dovoljne. Stručnjaci ne preporučuju čišćenje radnih površina hemikalijama, jer na taj način one mogu doći u dodir s hranom.


Frižider

Frižider je potrebno čistiti bar jednom sedmično. Police i ladice mogu biti pravo utočište za bakterije. Ukoliko se nešto prospe u frižideru, odmah dobro izribajte taj dio.

Ručke

Sve ručke koje imate u kuhinji (viseći elementi, frižider, mikrotalasna pećnica itd.) obavezno čistite bar pet puta sedmično. Dodirujemo ih svakodnevno, posebno prilikom spremanja hranje, ali se rijetki sjete da ih treba i često čistiti. Topla voda i deterdžent za pranje suđa će biti sasvim dovoljni.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.