Kad se spomene jesen, prva asocijacija mnogima su mirisni pečeni kesteni. Njihova topla aroma vraća nas u djetinjstvo i šetnje ulicama, ali, osim što bude nostalgiju, kesteni su i nutritivna bomba. Riječ je o namirnici koja je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, a istovremeno lagana i lako probavljiva.
Zašto su kesteni posebni?
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže znatno manje masti i kalorija. Umjesto toga, obiluju složenim ugljikohidratima koji se polako otpuštaju i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i stabilnu energiju. Upravo zato ih nutricionisti često preporučuju kao zdravu užinu u jesenjim i zimskim mjesecima.
Osim toga, kesteni su:
Izvor vitamina C: rijetkost među orašastim plodovima, a ključan je za jačanje imuniteta i otpornost na sezonske viroze.
Bogatstvo kalija i magnezija: minerala koji reguliraju krvni pritisak, jačaju srce i pomažu pri opuštanju mišića.
Puni vlakana: podržavaju zdravu probavu i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.
Bez glutena: što ih čini idealnom namirnicom za osobe s intolerancijom na gluten.
Antistresni učinak
U tradicionalnoj evropskoj kuhinji kesteni su stoljećima zauzimali važno mjesto. Od supa, pirea i nadjeva za meso do slastica poput kesten-pirea i torti, njihova svestranost u kulinarstvu je fascinantna. Pečeni ili kuhani, uvijek unose dozu topline i osjećaja domaćeg ugođaja.
Osim što pune tanjire, kesteni su hrana i za dušu. Sam čin guljenja pečenog kestena i dijeljenja s najbližima budi osjećaj zajedništva. Psiholozi ističu da upravo ovakvi mali jesenji rituali mogu imati snažan antistresni učinak.
Kesteni i zdravlje
Naučne studije potvrđuju da konzumacija kestena može pridonijeti smanjenju lošeg holesterola, jačanju kostiju i boljoj funkciji nervnog sistema. Upravo zbog toga se često spominju kao „prirodna jesenja vitaminska bomba“.
Ako se osjećate umorno i iscrpljeno u prijelazu godišnjih doba, kesteni su savršen izbor. S obzirom na to da sadrže kompleksne ugljikohidrate i niz minerala, oni tijelu daju potrebnu energiju, ali bez naglog „skoka i pada“ šećera u krvi.
Kako ih uključiti u prehranu
Kesteni nisu rezervirani samo za papirnate vrećice na ulici, kod kuće ih možete pripremiti na više načina:
Pečeni u pećnici - klasični način, idealan uz šolju toplog čaja.
Kuhani kesteni - odlični za pripremu krem supe ili kao prilog mesu.
Kesten-pire - desert koji nikad ne izlazi iz mode.
Brašno od kestena - sve je popularnije u pripremi hljeba i kolača bez glutena.
Dodavanjem kestena u svakodnevne recepte unosite raznolikost i prirodne nutrijente koji podržavaju zdravlje cijele porodice.
Kesteni nisu samo omiljeni jesenji zalogaj, oni su pravo malo blago prirode. Bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, s minimalno masti, savršeno se uklapaju u zdravu prehranu i daju nam energiju potrebnu za hladnije dane. Osim što hrane tijelo, donose i mirisnu toplinu koja nas vraća najljepšim uspomenama.
(SM)