23.10.2025 19:00
0
Mirisni pečeni kesteni: Najbolja jesenja hrana za tijelo i dušu
Kad se spomene jesen, prva asocijacija mnogima su mirisni pečeni kesteni. Njihova topla aroma vraća nas u djetinjstvo i šetnje ulicama, ali, osim što bude nostalgiju, kesteni su i nutritivna bomba. Riječ je o namirnici koja je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, a istovremeno lagana i lako probavljiva.

Zašto su kesteni posebni?

Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže znatno manje masti i kalorija. Umjesto toga, obiluju složenim ugljikohidratima koji se polako otpuštaju i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i stabilnu energiju. Upravo zato ih nutricionisti često preporučuju kao zdravu užinu u jesenjim i zimskim mjesecima.

Osim toga, kesteni su:

Izvor vitamina C: rijetkost među orašastim plodovima, a ključan je za jačanje imuniteta i otpornost na sezonske viroze.

Bogatstvo kalija i magnezija: minerala koji reguliraju krvni pritisak, jačaju srce i pomažu pri opuštanju mišića.

Puni vlakana: podržavaju zdravu probavu i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Bez glutena: što ih čini idealnom namirnicom za osobe s intolerancijom na gluten.

Antistresni učinak

U tradicionalnoj evropskoj kuhinji kesteni su stoljećima zauzimali važno mjesto. Od supa, pirea i nadjeva za meso do slastica poput kesten-pirea i torti, njihova svestranost u kulinarstvu je fascinantna. Pečeni ili kuhani, uvijek unose dozu topline i osjećaja domaćeg ugođaja.

Osim što pune tanjire, kesteni su hrana i za dušu. Sam čin guljenja pečenog kestena i dijeljenja s najbližima budi osjećaj zajedništva. Psiholozi ističu da upravo ovakvi mali jesenji rituali mogu imati snažan antistresni učinak.

Kesteni i zdravlje

Naučne studije potvrđuju da konzumacija kestena može pridonijeti smanjenju lošeg holesterola, jačanju kostiju i boljoj funkciji nervnog sistema. Upravo zbog toga se često spominju kao „prirodna jesenja vitaminska bomba“.

Ako se osjećate umorno i iscrpljeno u prijelazu godišnjih doba, kesteni su savršen izbor. S obzirom na to da sadrže kompleksne ugljikohidrate i niz minerala, oni tijelu daju potrebnu energiju, ali bez naglog „skoka i pada“ šećera u krvi.


Kako ih uključiti u prehranu

Kesteni nisu rezervirani samo za papirnate vrećice na ulici, kod kuće ih možete pripremiti na više načina:

Pečeni u pećnici - klasični način, idealan uz šolju toplog čaja.

Kuhani kesteni - odlični za pripremu krem supe ili kao prilog mesu.

Kesten-pire - desert koji nikad ne izlazi iz mode.

Brašno od kestena - sve je popularnije u pripremi hljeba i kolača bez glutena.

Dodavanjem kestena u svakodnevne recepte unosite raznolikost i prirodne nutrijente koji podržavaju zdravlje cijele porodice.

Kesteni nisu samo omiljeni jesenji zalogaj, oni su pravo malo blago prirode. Bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, s minimalno masti, savršeno se uklapaju u zdravu prehranu i daju nam energiju potrebnu za hladnije dane. Osim što hrane tijelo, donose i mirisnu toplinu koja nas vraća najljepšim uspomenama.

(SM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.