Ako tražite jednostavan, a ukusan obrok, mekane i mirisne kiflice su uvijek sjajan izbor.
Tijesto se ne mora dugo dizati, sve se radi direktno u posudi za pečenje, a nakon pečenja kiflice postaju još mekše ako ih prekrijete krpom. Punite ih po želji – slatkim eurokremom, pekmezom, sirom ili orasima, a za slanu varijantu dovoljno je dodati malo soli i šećera te ih posuti sezamom prije pečenja.
Sastojci:
Tijesto:
250 ml mlakog mlijeka
3 kašike šećera
1 kockica svježeg kvasca
500 g brašna
100 ml ulja
1 kašika soli
1 žumanjak
Nadjev:
Eurokrem (ili po želji mljeveni orasi, pekmez…)
Premaz:
1 žumanjak
Malo mlijeka
Ostatak:
Šećer u prahu za posipati
Priprema:
U mlako mlijeko izmrvite kvasac, dodajte šećer i promiješajte. U posudu stavite dio brašna i napravite udubinu. Dodajte pripremljeni kvasac, ulje, sol i žumanjak, sjedinite kuhačom. Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama. Tijesto oblikujte u valjak i podijelite na tri jednaka dijela. Od svakog dijela napravite lopticu i razvucite u krug. Krug podijelite na osam dijelova. Na sredinu nanesite nadjev, preklopite krajeve i formirajte kiflice. Slažite ih na tepsiju s masnim papirom, pokrijte krpom i ostavite 45 minuta da odstoje. Pomiješajte žumanjak s malo mlijeka i premažite kiflice. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Pečene kiflice pokrijte krpom, ostavite da se hlade i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.