25.10.2025 21:32
0
U sirnici u pekarama se koristi lažni sir: Šokantno otkriće inspekcije
Svaka peta pekara u Srbiji krši propise, jer koristi lažne sireve i time dovodi potrošače u zabludu, utvrdila je inspekcija. Prvog avgusta je počela primjena uredbe kojom se zabranjuje da se proizvodi sa palminim uljem predstavljaju kao mliječni. Zbog toga su inspektori svakodnevno na terenu.

Načelnik Odjeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbjednost hrane Nenad Vujović kaže da su najčešće nepravilnosti u deklarisanju proizvoda, odnosno da nije jasno navedeno da je riječ proizvodu koji u sebi sadrži zamjenu za mliječnu sirovinu.

Burek sa sirom

Nenad Vujović kaže da, kada se pekar odluči da nam ponudi burek sa sirom ili proizvod koji sadrži mliječni proizvod, a da umjesto toga kao sirovinu koristi neki analogni proizvod na bazi biljnih masti, palminog ulja - ne možemo govoriti o štetnosti proizvoda, ali svakako možemo o obmani potrošača.

- Upravo je to bio razlog da Ministarstvo poljoprivrede predloži i usvoji uredbu u kojoj je precizno definisano da svako ko ponudi takav proizvod, mora to jasno da naznači i obilježi - naglašava Vujović.

Na pitanje kako se provjerava porijeklo sirovine ako je proizvod već pečen, na primjer burek, Vujović kaže da postoji niz alata za to.

- Provjerava se sljedljivošću, pregledom dokumentacije, fizičkom kontrolom, uvidom u magacin, uzimanjem izjava. Čitav jedan splet alata je na raspolaganju inspektorima - dodaje Vujović.

Kako izgleda ispravna deklaracija nekog pekarskog proizvoda

Govoreći o tome koji su najčešći prekršaji koje inspekcija uoči, Vujović ističe da je riječ o deklarisanju proizvoda.

- Tu su najčešći prekršaji. Ali ono što je zaključak, jeste da ih ima sve manje. Otkako smo započeli kontrole, otkako je donesena uredba, evidentno je da proizvođači shvataju koliko je bitno da na pravi način informišu potrošače - dodaje Vujović.

Objasnio je i kako treba da izgleda ispravna deklaracija.

- Deklaracija treba da bude tekstualna i da grafički znak bude dovoljno jasan i vidljiv potrošaču da prepozna da se radi o proizvodu koji u sebi sadrži zamjenu za mliječnu sirovinu. Tekstualni dio napominje da proizvod nije 100 posto od mliječne sirovine, a grafički prikaz ima znak uzvika, to je jedan znak upozorenja, dovoljno jasno vidljiv i on treba da bude istaknut u proizvodnim pogonima na način da iznad proizvoda koji se nudi potrošaču bude dostupan - napominje Vujović.

Ukazao je i da su od početka godine imali 47 prijava potrošača vezano za pekare i peciva.

- U 16 slučajeva smo utvrdili da su potrošači bili u pravu - dodaje Vujović.

Na pitanje kakve su kazne, Vujović kaže da postoje dva tipa - upravne i novčane.

- Upravne kazne koje inspektor na licu mjesta donosi, donosi rješenje o zabrani prometa, zabrani proizvodnje ukoliko je neki drastični nedostatak i naređujuće mjere u smislu otklanjanja određenih nepravilnosti, a novčane kazne i presude donose sudovi na osnovu naših zahteva koje podnosimo sudovima. U ovoj godini ih je bilo u pekarama negdje oko 76 - kaže Vujović.

Ipak, napominje da od stupanja uredbe na snagu, manji je broj prekršaja koje otkrivaju u pekarama.

Kakva peciva jedemo

Što se tiče nepravilnosti u samom proizvodu, Vujović kaže da se veoma rijetko u pekarskim proizvodima nalazi nešto što je opasno po zdravlje.

- Odradili smo jednu ozbiljnu analizu, da ne kažem decenijsku, jer smo se 10 godina unazad bavili svim analizama koje smo ispitivali na hlebu i pecivima i zaključili da su procenti nepravilnosti veoma niski - ispod jedan posto - kaže Vujović.

Navodi da su se te nepravilnosti najčešće odnosile na upakovane hljebove koji se drži u rafovima malo duže nego što im je rok trajanja.

- Upravo to nas navodi da zaključujemo da su hljeb i peciva u Republici Srbiji na zadovoljavajućem nivou. Mi kao inspektori smo zadovoljni, a oni slučajevi koji se i dese da je nešto nepravilno, ukazuje da treba da kontrolišemo i da pratimo - naglašava Vujović.

Higijena - crvena linija za inspektore

Kada je riječ o higijeni, budući da se ponekad pojave snimci na društvenim mrežama koji uznemire javnost, Vujović kaže da je to granica ispod koje inspektori ne idu.

- Higijena je nešto što mora da bude, sve ostalo možemo da se dogovorimo - deklaraciju, rok da se otkloni neki nedostatak, ali što se tiče higijene uglavnom reagujemo zabranom proizvodnje - dodao je.

Ističe da su ove godine 14 pekara upravo zbog toga zatvorili.

- U ovim kontrolama od 1. augusta koje smo vršili, radili smo paralelno i sve ostalo u tim pekarama, ne samo kontrolu uredbe, samo u dva slučaja higijena nije bila na nekom zadovoljavajućem nivou - naveo je Vujović.

Za kraj, dao je savjet građanima šta da urade ako posumnjaju da neki pekarski proizvod ne sadrži pravi sir.

- Prvo, ako sumnjate, nemojte da kupite to. Drugo, naravno, prijavite poljoprivrednoj inspekciji koja će da reaguje odmah po prijavi - zaključio je Vujović, a prenosi "RTS".

(SM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.