Prva asocijacija na domaći sok jeste jedinstveni okus i žućkasta boja mirisne zove koji nas vraćaju u djetinjstvo i osvježenje koje su nam pravile mame i nane.
Ubrzo će zova biti u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pripremite prema starinskom receptu i za mjesece pred nama.
Cvjetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojima ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, a beru se za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.
Ali, pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.
Recept
Brojni su recepti za spravljanje sirupa od zove, a ovo je mjera za otprilike četiri litra, te ako želite više ili manje, prilagodite mjere svojim potrebama.
To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limunova.
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
Sastojci
• 30 cvjetova zove
• 3 l vode
• 4 g limuntosa
• 3 limuna
• 3 kg šećera
Priprema
Potopite cvjetove zove u vodu s limuntosom i na kriške izrezanim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Drugog dana tečnost procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene boce i skladištenje.
Na taj način ga možete čuvati do godinu na hladnom i tamnom mjestu.
(Sead M.)