Pune su okusa i različitih tekstura, tako da će ih voljeti svi oni koji su ljubitelji slatkih zalogaja. Šta reći još za slatke kupole, osim da su tražena roba!
Sastojci:
biskvit podloga:
140 g brašna
90 putera
75 g šećera
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
korica ½ limuna
malo soli
nadjev od badema:
60 g badema
60 g šećera
1 jaje
korica ½ limuna
nadjev od višanja:
100 ml vode
100 g višanja iz kompota
malo šećera
bijela krema:
250 ml vrhnja za šlag
40 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
tamna krema:
150 g putera
100 g šećera u prahu
40 g otopljene čokolade
1 kašičica cimeta
Za početak napravite podlogu od biskvita. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i malo soli. Sve malo promiješajte, pa dodajte razmućeno jaje, otopljeni puter i narendanu koricu limuna. Umijesite glatko tijesto, pokrijte ga i ostavite u frižider oko sat vremena.
Dok se tijesto hladi, napravite nadjev od badema. U posebnoj smjesi pomiješajte mljevene bademe, razmućeno jaje, šećer i narendanu koricu limuna. Sastojke dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
U šerpicu ulijte vodu, te višnje iz kompota i malo šećera. Stavite na vatru, i uz povremeno miješanje, kuhajte oko 15 minuta. Skinite s vatre i ispasirajte višnje, kako biste dobili smjesu sličnu marmeladi. Ostavite da se ohladi.
Potom, napravite bijelu kremu. Pomiješajte vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa mikserom izradite kremu. Dobivenu kremu prebacite u kesicu za kreme i ostavite u frižider.
I na kraju, napravite tamnu kremu. U posebnoj zdjeli pomiješajte puter sobne temperature, šećer u prahu i cimet, pa lagano mikserom izradite kremu. Nakon toga u kremu dodajte otopljenu čokoladu, pa sve dobro izmiksajte.
Ohlađeno tijesto, potom, razvaljajte na debljinu od 0,5 cm i kalupima napravite okrugle podloge. Podloge poslažite u tepsiju, a po njima rasporedite nadjev od badema. Stavite sve u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta.
Nakon što se biskvit ohladi, na njega nanesite tanki sloj bijele kreme. Po njoj rasporedite nadjev od višanja, a po njemu stavite ponovo bijelu kremu. Na kraju preko svega nanesite tamnu kremu i opet stavite da se kolač dobro ohladi.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.