16.05.2025 15:27
0
Slatke kupole
Pune su okusa i različitih tekstura, tako da će ih voljeti svi oni koji su ljubitelji slatkih zalogaja. Šta reći još za slatke kupole, osim da su tražena roba!
Sastojci:

biskvit podloga:
140 g brašna
90 putera
75 g šećera
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
korica ½ limuna
malo soli

nadjev od badema:
60 g badema
60 g šećera
1 jaje
korica ½ limuna

nadjev od višanja:
100 ml vode
100 g višanja iz kompota
malo šećera

bijela krema:
250 ml vrhnja za šlag
40 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

tamna krema:
150 g putera
100 g šećera u prahu
40 g otopljene čokolade 
1 kašičica cimeta

Za početak napravite podlogu od biskvita. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i malo soli. Sve malo promiješajte, pa dodajte razmućeno jaje, otopljeni puter i narendanu koricu limuna. Umijesite glatko tijesto, pokrijte ga i ostavite u frižider oko sat vremena.

Dok se tijesto hladi, napravite nadjev od badema. U posebnoj smjesi pomiješajte mljevene bademe, razmućeno jaje, šećer i narendanu koricu limuna. Sastojke dobro izmiješajte i ostavite sa strane.

U šerpicu ulijte vodu, te višnje iz kompota i malo šećera. Stavite na vatru, i uz povremeno miješanje, kuhajte oko 15 minuta. Skinite s vatre i ispasirajte višnje, kako biste dobili smjesu sličnu marmeladi. Ostavite da se ohladi.

Potom, napravite bijelu kremu. Pomiješajte vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa mikserom izradite kremu. Dobivenu kremu prebacite u kesicu za kreme i ostavite u frižider.

I na kraju, napravite tamnu kremu. U posebnoj zdjeli pomiješajte puter sobne temperature, šećer u prahu i cimet, pa lagano mikserom izradite kremu. Nakon toga u kremu dodajte otopljenu čokoladu, pa sve dobro izmiksajte.

Ohlađeno tijesto, potom, razvaljajte na debljinu od 0,5 cm i kalupima napravite okrugle podloge. Podloge poslažite u tepsiju, a po njima rasporedite nadjev od badema. Stavite sve u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. 

Nakon što se biskvit ohladi, na njega nanesite tanki sloj bijele kreme. Po njoj rasporedite nadjev od višanja, a po njemu stavite ponovo bijelu kremu. Na kraju preko svega nanesite tamnu kremu i opet stavite da se kolač dobro ohladi.

Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtubefacebookinstagram i tiktok.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.