Kako stižu topliji dani, tako nam organizam traži neka laganija jela. Umjesto mesom, tikvice smo napunili gljivama, prekrili mozzarellom i dobili ultra ukusan obrok.
Sastojci:
1 kg tikvica
300 g šampinjona
30 g suhih vrganja
200 g mozzarelle
20 ml maslinovog ulja
1 luk
3 češnja bijelog luka
20 g bulgura
origano
biber
so
Kad budete kupovali tikvice za punjenje, obratite pažnju da budu što deblje kako biste imali dovoljno prostora za nadjev.
Tikvice prerežite horizontalno, pa izdubite im unutrašnjost. „Meso“ od tikvica ne bacajte, već ostavite sa strane. Izdubljene tikvice stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte 3-4 minute. Izvadite ih i ostavite sa strane.
Suhe vrganje potopite u vodu i ostavite da se namaču oko deset minuta.
Zatim, napravite nadjev. U većoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk. Dodajte na ploške izrezane šampinjone, pa ih kratko prepržite. Vrganje ocijedite, pa ih dodajte u tavu, sve dobro izmiješajte i dinstajte desetak minuta.
Tada dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, origano, te unutrašnji dio tikvica. Kratko pržite, pa dodajte bulgur.
Sve prelijte vodom u kojoj su se namakali vrganji, a dodajte i malo tople vode. Posolite, pobiberite, sve dobro izmiješajte i pustite da krčka par minuta. Skinite s vatre i pustite da se malo ohladi.
Izdubljene tikvice premažite maslinovim uljem, pa ih napunite nadjevom od gljiva. Na vrh svake tikvice stavite deblju krišku mozzarelle, pa sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20-25 minuta.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.