Meksička kuhinja popularna je širom svijeta, a sve više je zastupljena i u Bosni i Hercegovini. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti jeste i popularna enchilada, a iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.
Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.
Sastojci:
8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
600 grama pilećih prsa
2 kašike maslinovog ulja
2 svježe crvene paprike srednje veličine
1 luk srednje veličine
300 grama kukuruza iz konzerve
so, biber i čili
200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
umak za enchilade
Sastojci za umak:
2 velike kašike maslinovog ulja
2 velike kašike glatkog brašna
400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
100 ml pasiranog paradajza
1 kašičica mljevene ljute paprike
2 kašičice slatke mljevene paprike
1 kašičica bijelog luka u prahu
½ kašičice sušenog origana
so po ukusu
Priprema
Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, bijeli luk i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasirani paradajz, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi još posolite ili pak začinite dodatnim začinima prema vlastitom ukusu.
Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuhana.
Pripremite malo dublji pleh za pečenje i namažite ga s malo putera. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u pleh. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u rerni zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni.
(SM)