24.08.2025 17:15
0
Enchilada: Zapečene tortilje punjene piletinom i sirom
Meksička kuhinja popularna je širom svijeta, a sve više je zastupljena i u Bosni i Hercegovini. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti jeste i popularna enchilada, a iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.

Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.


Sastojci:

8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)

600 grama pilećih prsa

2 kašike maslinovog ulja

2 svježe crvene paprike srednje veličine

1 luk srednje veličine

300 grama kukuruza iz konzerve

so, biber i čili

200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)

umak za enchilade

Sastojci za umak:

2 velike kašike maslinovog ulja 

2 velike kašike glatkog brašna

400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)

100 ml pasiranog paradajza

1 kašičica mljevene ljute paprike

2 kašičice slatke mljevene paprike

1 kašičica bijelog luka u prahu

½ kašičice sušenog origana

so po ukusu

Priprema

Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, bijeli luk i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasirani paradajz, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi još posolite ili pak začinite dodatnim začinima prema vlastitom ukusu.

Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuhana.

Pripremite malo dublji pleh za pečenje i namažite ga s malo putera. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u pleh. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u rerni zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni.

(SM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.