Koliko god voljeli spremati brze i jednostavne kolače koji nam ne oduzimaju mnogo vremena, ipak mnogo više uživamo u okusima kolača koje su pravile naše nane i koji nas uvijek vrate u najbezbrižniji period života - djetinjstvo. Donosimo vam recept za oblatne, savršeno hrskave i ukusne baš kakve su pravile naše nane.
Sastojci
1 l mlijeka
500 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
150 g oraha
1 pakovanje oblatni
malo ruma
Priprema
U širu posudu ulijte mlijeko, i još u hladno mlijeko dodajte šećer. Izmiješajte dok se šećer ne rastopi u mlijeku.
Smjesu šećera i mlijeka zagrijavajte dok ne zavrije i pustite da lagano ključa na srednje jakoj temperaturi. Kuhati toliko dugo dok se smjesa smanji za polovinu, to bi, ovisno o temperaturi trajalo otprilike jedan sat.
U vruću ukuhanu smjesu mlijeka i šećera dodajte čokoladu, mljevene orahe, maslac i malo ruma, koji će dodatno obogatiti okus. Dobivenu vruću smjesu dobro izmiješajte i ostavite na hlađenje.
Još toplu smjesu, koja se već prilično trebala zgusnuti , ni u kojem slučaju vruću ili potpuno ohlađenu jer će tada smjesa biti ili previše tekuća ili previše čvrsta, mažite po korama od oblatni.
Po namazanim oblatnama ravnomjerno rasporedite težinu od 1 do 2 kilograma, a to je najjednostavnije da na vrh namazane oblatne stavite pleh koji je sličnih dimenzija kao i oblatne i na njega stavite posudu u koju dolijete vode kolika vam je težina potrebna.
Ostavite namazane oblatne da se potpuno ohlade i stegnu. Izrežite ih i poslužite.
(SM)