02.10.2025 21:00
0
Ubacite kašiku ovog sastojka u tijesto i hljeb će danima ostati svjež i mekan
Kada kupujemo hljeb u pekari, obično pitamo prodavača je li svjež, jer niko ne voli hljeb i peciva „od jučer“, pa čak ni ona stara nekoliko sati.

"Profesionalni pipkači"

U trgovinama se svježina hljeba provjerava „dodirom“ ili pritiskanjem, pa ćete često vidjeti takozvane „profesionalne pipkače“ – najčešće starije ljude – koji na taj način prije kupovine provjeravaju desetke štruca.

Ako se nakon pritiska brzo vrati u prvobitni oblik – svjež je. Ako ostane „spljošten“, bolje je taj hljeb preskočiti.

Kad  pečete hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da on obično brže stari i postaje mrvljiv u poređenju s onim iz pekare. 

U čemu je tajna?

Trik je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci!

– Trajnost pekarskih proizvoda – hljeba, mafina i kolača – možete produžiti dodavanjem jedne kašike meda u tijesto. 

Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, mafini, somuni i hljeb ostaju dugo svježi i ne mrve se – objašnjavaju profesionalni kuhari.

(SM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.