13.11.2025 12:09
0
U Americi šest smrtnih slučajeva zbog listerije: U teškim slučajevima izaziva čak i smrt, a evo u čemu je sve prisutna
Dva dodatna smrtna slučaja zabilježena su u izbijanju listerije povezanoj s povučenim gotovim salatama od tjestenine i pripremljenim obrocima koji se prodaju u velikim trgovinama, uključujući Trader Joe’s, Sprouts Farmers Market, Kroger i Walmart, saopćili su zdravstveni dužnosnici u četvrtak.

U posljednjih mjesec dana zabilježeno je sedam novih bolesti u tri savezne države, čime je ukupan broj slučajeva narastao na 27 u 18 država. Zabilježeno je 25 hospitalizacija, šest smrtnih slučajeva i jedan gubitak fetusa, prenosi CNN.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), Služba za sigurnost hrane i inspekciju Ministarstva poljoprivrede SAD-a te Centri za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a istražuju ovo izbijanje bolesti, koje je povezano s kontaminacijom Listeria monocytogenes u prethodno kuhanim tjesteninama koje isporučuje Nate’s Fine Foods Inc.

Nate’s Fine Foods je u izjavi krajem septembra saopćio da surađuje s federalnim agencijama u istrazi.

"Naš glavni prioritet je osigurati sigurnost osoba koje uživaju u našim proizvodima i nastavit ćemo poduzimati sve odgovarajuće korake dok se ovo pitanje ne riješi. Nate’s Fine Foods iskreno se izvinjava zbog zabrinutosti koju ovo može izazvati. Ostanemo potpuno predani transparentnosti i poduzimanju svih potrebnih koraka kako bismo zaštitili zdravlje i povjerenje naših potrošača.“ - piše CNN.

ŠTO JE LISTERIA?

Listeria monocytogenes je bakterija koja može preživjeti unutar ljudskih stanica i koja je gram-pozitivna, štapićastog oblika. Ona izaziva bolest zvanu listerioza. Listeria može "putovati" unutar stanica tijela koristeći svoje posebne mehanizme, što joj omogućuje da se širi po tijelu, izbjegava imunološki sistem i pogađa mozak, krv ili fetus kod trudnica.

Kod zdrave odrasle osobe infekcija obično izaziva samo prolaznu probavnu smetnju (dijareju i povraćanje). Kod novorođenčadi, trudnica, starijih osoba i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, infekcija može biti ozbiljna i izazvati meningitis, sepsu, pobačaj ili smrt fetusa.

Za mnoge ljude, infekcija Listeriom izaziva blage simptome poput povišene temperature, glavobolje, proljeva ili povraćanja. No, osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom ili starije od 65 godina imaju veći rizik od životno ugrožavajućih komplikacija.

Simptomi listerioze uključuju groznicu, drhtavicu, glavobolju, umor, proljev, mučninu, povraćanje te bolove u mišićima ili zglobovima. Infekcija može biti blaga, ali kod teških slučajeva može izazvati i neurološke probleme, poput napadaja. Ako se Listeria proširi izvan probavnog sitema (invazivna listerioza), mogu se javiti dodatni teški simptomi poput zbunjenosti, gubitka ravnoteže, ukočenog vrata i napadaja.

KAKO SE ŠIRI?

Hrana koja je najčešće povezana s listeriozom uključuje proizvode s dugim rokom trajanja u hladnjaku, jer L. monocytogenes može doseći značajan broj u hrani na hladnoj temperaturi ako ima dovoljno vremena, te hranu koja se konzumira bez daljnje obrade, poput kuhanja, koja bi inače uništila bakteriju.

U prošlim izbijanjima bolesti u hranu su bili uključeni gotovi mesni proizvodi kao i mliječni proizvodi,  te pripremljene salate, uključujući salatu od kupusa i klice, kao i svježe povrće i voće. Listeria se prenosi preko hrane ili ruku kontaminiranih bakterijama - najčešće kroz: sirove klice, nepasterizirano mlijeko, mekane sireve, hladno narezano meso, hladne hrenovke. Također, ova bakterija često je prisutna u dimljenoj ribi, a sposobna je rasti i u hladnjaku, što je čini posebno otpornom.

HRANU TREBA TEMELJNO PRATI I PRAVILNO KUHATI

Prevencija i sigurne prehrambene prakse počinju pravilnom higijenom hrane kod kuće. Hranu je uvijek potrebno tenekhbi skuhati, a ostatke hrane podgrijati dok ne budu vrući (iznad 70°C). Sve voće i povrće treba dobro oprati prije konzumacije, a ostatke hrane odmah staviti u hladnjak.

Treba izbjegavati konzumaciju hrane koja je prošla rok trajanja ili je predugo skladištena. Preporučuje se korištenje pasteriziranih mliječnih proizvoda, dok treba izbjegavati sirovo mlijeko i nepasterizirane sireve. Hladnjak i kuhinjske površine treba redovito čistiti, a ruke temeljno prati prije rukovanja hranom.

Pripremljena hrana koja se neće ponovno zagrijavati, poput sendviča, salata ili dimljene ribe, treba se konzumirati oprezno, posebno kod osoba s većim rizikom. Uvijek treba provjeriti upute za čuvanje hrane i rok trajanja na deklaracijama.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.