Izraz koji se koristi za opisivanje veće količine masnog tkiva u području stomaka je "Dijabetes stomak”, ali ne spada u medicinske pojmove. Masnoća oko struka koja prodire dublje u trbušnu šupljinu naziva se visceralna masnoća i može se skupljati oko unutrašnjih organa.
Tako se naziva jer ova vrsta masnoće može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a češće se javlja kod osoba koje već imaju dijabetes tipa 2. Osim s dijabetesom, visceralna masnoća povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
Iako se još uvijek istražuje tačan razlog zašto visceralna masnoća povećava rizik od dijabetesa tipa 2, postoje neka objašnjenja. Povećana količina masnoće na stomaku može povisiti rizik jer ova vrsta masnoće utječe na način na koji tijelo metabolizira šećer te može povisiti razinu šećera u krvi.
Također, postoji povezanost između viška masnoće u jetri i visceralne masnoće. Ova masnoća može utjecati na funkciju jetre, na metabolizam šećera u tijelu te na način na koji tijelo koristi inzulin.
Visceralna masnoća može potaknuti i upalne procese, što može dodatno utjecati na metabolizam inzulina.
Gubitak tjelesne težine može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, gubitak 5 – 10 % tjelesne mase može pomoći u smanjenju rizika.
Koraci poput smanjenja unosa hrane, povećanja tjelesne aktivnosti i dovoljnog unosa vode mogu vam pomoći da postignete cilj mršavljenja i poboljšate svoje zdravlje.
Ako ste zabrinuti zbog svoje tjelesne težine ili masnoće u području trbuha, razgovor sa zdravstvenim stručnjakom koji vam može pomoći izraditi plan prvi je korak prema smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih stanja.