Ako pitate iskusne kuhare, reći će vam da se sarma može „smotati“ od bilo kojeg lista. Ovoga puta, mi smo se poslužili mladim kupusom. Prezadovoljni smo dobivenim rezultatom.
Sastojci:
1 glavica kupusa
500 g mljevenog purećeg mesa
1 luk
50 g ajvara
70 g riže
20 ml ulja
50 g brašna
1 kašika crvene paprike
svježi peršun
mješavina začina
biber
so
U većoj šerpi proključajte vodu, pa ubacite glavicu kupusa. Postepeno odvajajte listove s glavice dok ne poskidate sve. Nakon toga, sve listove ponovo vratite u ključalu vodu i kuhajte 5-10 minuta. Potom, ih izvadite iz vode na tanjir i ostavite da se hlade.
Za to vrijeme napravite nadjev. U veću zdjelu stavite mljeveno pureće meso, pa mu dodajte sitno nasjeckan luk, ajvar, rižu, te svježi peršun, mješavinu začina, biber i so. Sve dobro izmiješajte kako biste dobili smjesu za nadjev.
Na početak svakog lista stavite otprilike jednu kašiku nadjeva, pa ga umotajte u list. Sarme slažite na dno veće šerpe, pa kad ispunite dno, ostatak poslažite po njima. Prelijte sve vodom, tako da sve sarme budu u vodi i stavite na srednju vatru i kuhajte oko 40 minuta.
U tavici zagrijte ulje, pa na njemu kratko prepržite brašno. Dodajte mljevenu crvenu papriku i sve dobro izmiješajte i kratko pržite. Dobivenu smjesu, potom, ulijte u šerpu sa sarmama i pustite da kuha još 10-15 minuta.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.