Ludbreška mljekara, koja je decenijama sinonim za kvalitetne domaće mliječne proizvode u Hrvatskoj, prestaje s radom sredinom ovog mjeseca, pišu Varaždinske vijesti.
Mljekara “Bohnec” tada će prestati sa otkupom mlijeka, a vlasnica Marijana Bohnec kao glavne razloge navodi pad primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj i niske cijene uvoznih proizvoda, posebno sireva.
Mljekara je koristila isključivo domaću sirovinu i nije mogla konkurisati velikim uvoznicima po cijenama.
Iz “Bohneca” pojašnjavaju da je uvoz mliječnih proizvoda postojao i prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ali je tada bio kontrolisan kvotama. Nakon ulaska u EU dolazi, kažu, do nekontrolisanog uvoza viškova mliječnih proizvoda iz drugih evropskih zemalja.
Mljekara Antun Bohnec osnovana je 1934. godine u Hrastovskom, gdje su proizvodili maslac i trapist. Proizvodi su se prodavali u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a kupci su ih mogli nabaviti i direktno od kuće. Mlijeko su prikupljali s područja Slanja i Hrastovskog.
Od 1990. do 2000. godine mljekara je povećala proizvodnju s približno 7000 na čak 20.000 litara mlijeka dnevno, prenosi Index.
Tada je, osim članova porodice, zapošljavala još radnika i otkupljivala mlijeko od oko 600 kooperanata s područja Ludbrega i okolnih opština.
Proizvodni asortiman Bohneca obuhvatao je polutvrde sireve (gaudu, edamer, trapist), svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselu i slatku pavlaku, puter, jogurt i mlijeko.
Posljednje četiri godine Mlekara Bohnec poslovala je s godišnjim prihodom od oko milion evra, ali je u istom periodu ostvarila i kumulativni gubitak od gotovo 800.000 evra. Svake godine bilježen je negativan rezultat, prenosi Tanjug.