Suho grožđe je kao i obično grožđe puno vlakana i antioksidanasa bioflavonoidi i vitamin C koji igraju ključnu ulogu u varenju i oslobađanju organizma od štetnih toksina i slobodnih radikala.
Ali, da li ste znali da grožđice mogu imati više hranljivih materija nego grožđe? Tako je. Prema informacijama koje je objavio Univerzitet Barclay, grožđice imaju skoro tri puta veći antioksidativni kapacitet od crnog i bijelog grožđa, te su jedan od najbogatijih izvora antioksidanasa od svih namirnica. A hranljive materije su još koncentrisanije kada se voće osuši, piše Stil.kurir.rs.
A sa svim tim koncentrisanim hranljivim materijama, stručnjaci su otkrili da je njihovo potapanje u vodu vrlo korisno. Kada se potope u vodu, te hranljive materije se stavljaju u tečnu formu koja im omogućava da ih tijelo brže apsorbuje – čak i povećavajući sadržaj antioksidanata. Konzumiranje vode od suhog grožđa povećava sposobnost grožđica da očiste jetru, i one se brzo kreću kroz probavni sistem pune antioksidansima koji izbacuju toksine.
Temeljno očistite 150 grama grožđica. Zatim dodajte grožđice u 2 šolje vode koje treba da kuhate 20 minuta. Ostavite suho grožđe u toj vodi preko noći. Ujutru procijedite vodu iz grožđica i popijte je na prazan stomak. Radite to nekoliko dana, a vaša će jetra biti očišćena od toksina i spremna da obavlja svoj veoma važan posao.