10.11.2016. 13:59
13
Afera Radeljaš: Nedostaje glavna karika
Afera oko hapšenja bivšeg zastupnika u skupštini Kantona Sarajevo Esada Radeljaša ovih dana jedna je od top tema u većini bosankohercegovačkih medija.

Trenutni načelnik općine Novi  Grad Semir Efendić, na početku svog mandata u ovoj općini, pokrenuo je inicijativu na osnovu koje je angažovao nezavisnog revizora, kako bi se odradila revizija finansijskog poslovanja te općine za protekli period. Nakon dobijenih podataka, ustanovljeno da je u periodu od 2006-2010 godine općina  Novi Grad oštećena za milion KM. Tačnije, Esadu Radeljašu 2006. godine Općina Novi Grad dodijelila zemljište u Nedžarićima uz naknadu od 51.340 KM, da bi isto zemljište općina od Radeljaša vratila 2010 godine, a dotičnom isplatila više od milion konvertibilnih maraka. Efendić je  ovaj izvještaj sa revizorskim rezultatima prema njegovim riječima još prije dvije godine predao  Državnom tužilaštvu na razmatranje. S ciljem rasvjetljenja ovog slučaja Državno tužilaštvo je tada pokrenulo  istragu, koja je vremenom ugašena, a ista je nakon određenog perioda pokrenuta od strane Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Sve je na kraju rezultiralo hapšenjem Esada Radeljaša i još tri službenika koja su u periodu od 2006. do 2010. godine  bili službenici u Općini Novi Grad .

Efendić je u pojedinim medijima proteklih dana izjavljivao da  ono što ga najviše buni je to da je glavni akter ove priče nekadašnji načelnik općine Novi Grad Damir Hadžić, izostavljen iz cijelog postupka. Napomenimo Hadžić je u pomenutom periodu od 2006. do 2010. godine obavljao funkciju načelnika općine Novi Grad. Prema riječima Semira Efendića , pohvalno je da tužilaštvo obavlja svoj posao, ali se u ovom slučaju stiće dojam da ga ne obavlja do kraja, što na cijeli postupak stavlja određenu vrstu sumnje.

"Pravo je pitanje zašto je neko dozvolio da  glavni akter Damir Hadžić bude izostavljen iz ove priče , ista situacija se desila i u slučaju "REKET". S druge strane, zašto je gospodin Radeljaš i nakon našeg dostavljanja dokumentacije Tužilaštvu u kojoj se tereti za sve navedene prevare postavljen za predsjednika Upravnog odbora zavoda Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, koje raspolaže godišnjim budžetom od 300 miliona konvertibilnih maraka.Znamo da je kasnije bio i ministar privrede Goraždanskog kantona. To stvara sumnju kod svih nas", izjavio je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.

Povodom novonastale situacije i očiglednih Efendićevih optužbi na račun  bivšeg načelnika Damira Hadžića,  redakcija Source portala kontaktirala je Hadžića  i nakon nekoliko pokušaja uspjela ostvariti kontakt sa istim. Na pitanje kako komentariše optužbe trenutnog načelnika općine Novi Grad za nezakonite radnje koje su se sprovodile u toku njegovog načelničkog mandata, Hadžić nam je samo kratko izjavio.

"Što bih komentarisao što bilo ko govori. Efendić trenutno ima svo pravo da izjavljuje šta želi. On ima više prava nego bilo ko drugi. Ne želim više da se opterećujem takvim stvarima", rekao je Hadžić.

Postavlja se pitanje kakve će sankcije snositi optuženi za ove nezakonite radnje. Ko stoji iza jedne ovakve afere. Prema Efendićevim riječima sigurno je da Esad Radeljaš nije glavna karika u ovom lancu.

Da li će konkretno on na kraju snositi odgovarajuću kaznu, ili će mu se kao do sada progledati kroz prste. Jednom je već izbjegao ćeliju, nakon koje je čak dobio i predsjedničku stolicu.



Novinar: Admir Oručević

13
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.