29.11.2016. 14:48
0
Ada Novalić već koristila godišnji odmor na svom novom radnom mjestu?!
Ono je nažalost samo jedan od niza slučajeva koji je izašao u javnost. Prije par mjeseci u medijima se razgovaralo o svemu tome. Međutim, očigledno je da građani BiH jako kratko drže pažnju na jednoj stvari, koja moža može imati i krucijalne posljedice po društvo u kojem živimo.
Tako je bilo i ovaj put i samom nespretnošću direktora FIA-e Esada Mahmutovića ta vijest je ponovo došla u javnost i podigla buru. Ada Novalić svoj posao u Finansijsko informatičkoj agenciji radi već neko vrijeme, a prema nekim saznanjima već je uspjela iskoristiti ljetni godišnji odmor. Tu se prema riječima Mahmutovića nalazi na osnovu svog iskustva, iako je nedavno završila fakultetsko obrazovanje.

Ovo nije jedini slučaj, ovo se nama stalno dešava i mi ništa ne radimo da se to promjeni. Bude tu po neki  bljesak građanske pobune koji ponovo zamre za dan ili dva. O moralnoj odgovornosti naših političara nema potrebe govoriti, izgleda da  je jedino rješenje da ih narod destigmatizira, makar osudom za ovakve postupke.

Po društvenim mrežama postoji veliki broj ljudi koji opravdava ovaj slučaj, odnosno zapošljavanje u državnim institucijama na ovakav način. To je samo dokaz da je naše društvo saživjelo sa korupcijom, pa i nepotizmom. Izgovori da bi svako postupio na isti način da se nađe u toj poziciji zaista poražavajuće zvuče za budućnost ove zemlje.

S druge strane, izjava Esada Mahmutovića da je zasposlenje kćerke Amora Mašovića moralni čin, sama po sebi nameće pitanje , da li je i koliko je BiH  dužna gospodinu Mašoviću.
Šta je to gospodin Mašović radio, a da za to nije bio valjano plaćen, pa da prema njemu građani  BiH imaju neku moralnu obavezu. Šta očekujemo od države kada djeca političara nisu sposobna da nađu sami sebi posao, da nisu dovoljno dobri kandidati, već se oslanjaju isključivo na političku vlast. Žalosno je što opet ima onih koji opravdavaju i slučaj Mašović. Gospodin Mašović ako bi sam imao imalo moralne odgovornosti, to bi mjesto prepustio nekome koje pretrpio veliku porodičnu tragediju tokom ratnih dešavanja u BiH, a takvih slučajeva je zaista mnogo.

Nijemi posmatrači

 Ovdje je svima dobro poznata činjenica da ako je neko stranački orijentisan ima dobre šanse da izađe iz životnih  problema u kojima se možda trenutno nalazi. Veliki broj primjera ide u prilog takvoj konstataciji. Stanovnici BiH su toliko navikli na neprijatna iznenađenja od strane državnih struktura da jednostavno više skoro da ni ne reaguju na ista, čak šta više, kao što smo rekli, mnogi se i poistovjećuju sa njima.

Dok stotine građana u BiH svakim danom ostaje bez posla, djecu funkcionera čeka svijetla budućnost, naravno ne po zaslugama. U ne tako davnoj historiji također imali smo primjere gdje su raznorazni ministri zapošljavali članove svojih obitelji u ministarstvima. Jer to je ovdje normalna stvar, da gotovo svaki ministar sa sobom dovede i pola svoje familije.

A mi dokle god budemo izigravali žrtve ili još gore opravdavali ovakve radnje, ove stvari će nam se ponavljati. Kreiranje ovakvih sistema sigurno je da će imati dugoročne posljednice. Korupcija je prisutna u svim zemljama svijeta, ali ni približno kao što je to u BiH, jer stranci to vješto drže pod kontrolom. Privatni sektori očigledno su namjenjeni sitnoj buraniji. Možda Novalić i njemu slični igraju na tu kartu, kako bi više mjesta u javnom sektoru bilo za porodične konekcije državnih funkcionera.

Svi smo dobro svjesni da je BiH zemlja u kojoj se znanje najmanje cijeni, samo je pitanje šta ćemo mi uraditi s tim u vezi.


Novinar: Admir Oručević
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.