12.12.2016. 18:18
1
Da li Bosanci i Hercegovci imaju novca za zimovanje: Sine svi mi imamo 10, 15 maraka za otići na planinu, ali nam to ne dozvoljava naš mentalitet
BiH i Sarajevo uvijek su atraktivni tokom zimskog perioda, posebno za turiste. Ove godine velika pažnja je posvećena novogodišnjoj noći. Nastup Dine Merlina iako mnogo osporavan, učinit će da glavni grad BiH bude centar zbivanja u regionu.

Kada je riječ o turističkoj sezoni, posebnu pažnju turista oduvijek su privlačile olimpijske ljepotice Bjelašnica, Igman i Jahorina. Zimska sezona na našim planinama prije dvije godine ostat će upamćena kao jedna od najuspješnijih nakon rata. Međutim, to se ne može reći i za prošlu godinu, kada je zbog nedostatka snijega okončana i prije vremena. Zima je kao i ljeto vrijeme godišnjih odmora, a kako navode iz turističkih zajednica, već sada vlada veliko interesovanje zaljubljenika u zimske sportove za hotelskim smještajem.

Nakon uspješne ljetne sezone u ZOI-u 84 su se potrudili da i zimska bude jednako tako kvalitetna. Novitet su snježni topovi za proizvodnju umjetnog snijega, što je garancija da će svi ljubitelji skijanja imati priliku skijati u bilo koje vrijeme, bez obzira na vremenske uslove.

Nažalost, prema nekim statističkim podacima godinama Bosanci i Hercegovci nisu najbrojnija nacija na olimpijskim ljepoticama. Nizak standard mnogima ne pruža priliku da nekoliko dana tokom zimskog perioda provedu u planinskom okruženju, baš kao što većina nas to praktikuje tokom ljeta na moru u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ali ne možemo se pohvaliti da smo i u nekim prošlim vremenima turističke potencijale koje posjeduje naša zemlja koristili na pravi način. Godišnje odmore stanovnici BiH uglavnom provode na moru, dok tokom zime samo mali broj njih dozvoli sebi jedan vikend na planinama. Zbog toga, možemo zaključiti da u maloj mjeri imamo utjecaj na razvijanje bh. turizma i privrede, jer zarađeni novac radije trošimo u tuđim zemljama.

"Mislim da postoji mnogo veći postoji interes stranih državljana da dođu u BiH zbog prirodnih ljepota koje ova zemlja ima, a prvenstveno mislim na povećan broj turista koji dolaze u i oko Sarajeva tokom novogodišnjih praznika, interes turista iz arapskih i drugih dalekih zemalja kojima je naša zemlja u zimskom periodu veoma egzotična i kojima Sarajevo i okolne planine predstavljaju fascinantnu turističku atrakciju. Mislim da nama treba mnogo više zdravog  razuma, ekološkog patriotizma i turističkog pragmatizma", izjavila je za Source ekonomski analitičar Adisa Arapović.

U video prilogu pogledajte u da li stanovnici grada Sarajeva imaju naviku godišnje odmore ili slobodno vrijeme provesti na bh. planinama te koja to klijentela najviše koristi hotelski smještaj na planini Bjelašnici.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.