21.12.2016. 16:02
0
Američki list slavi ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj: Pravda je zadovoljena
Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dimitry Peskov i danas je odbio dati konkretniju izjavu kada je riječ o ubistvu ruskog ambasadora u Turskoj Andreya Karlova, koji je ubijen u ponedjeljak na izložbi Ankari. Međutim, prema nekim saznanjima u Moskvi se vjeruje da napadač nije djelovao na svoju ruku.

"Ne treba žuriti sa bilo kakvim teorijama, prije nego što istražitelji utvrde ko se zaista krije iza atentata na našeg ambasadora", rekao Dimitry Peskov.

"To je svakako udarac na ugled Turske, jer svaka zemlja snosi odgovornost za bezbjednost diplomatskih misija na svojoj teritoriji, kao i diplomata", istakao je Peskov u izjavi televiziji Mir.

Dmitrij Peskov
Dimitry Peskov

Peskov je ocijenio da je ono što se dogodilo bilo usmjereno i protiv turske države, te da je to, također, svojevrstan "nož u leđa Turskoj".

"Naši turski partneri su najmanje zainteresovana strana u ovakvom razvoju događaja", rekao je Peskov, podsjetivši da Rusija i Turska sprovode velike projekte, posebno kada je riječ o izgradnji gasovoda "Turski tok" i nuklearne elektrane.

Jučer je iz Rusije u Tursku otputovalo 18 istražitelja i službenika Ministarstva vanjskih poslova koji će pomoći u istrazi ovog ubistva.

S druge strane, ruski dužnosnici i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu posjetili su jučer u Moskvi obitelj tragično nastradalog ruskog ambasadora.
Kako je navedeno i u Turskoj se također slažu sa teorijom da ubistvo nije djelo samo jednog čovjeka, zbog toga što je izvedeno na profesionalan način.

Turski politički analitičar Abdullah Agar vjeruje se da je ubica Mevult Mert prošao posebnu obuku prije atentata.

"Ubistvo na ovakav način može isvesti samo osoba koja je prošla mnogo više od same policijske obuke", izjavio je Agar.

Kolumnista "New York daily news-a" Gersh Kuncman na zaprepaštenje cjelokupne javnosti u Rusiji, pa i u većem dijelu Evrope danas je izjavio da ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreya Karlova "nije bilo teroristički napad, već odmazda za Putinove zločine u Siriji".

On je također sirijskog predsjedniha Bashara Al Assada nazvao "ludakom koji je vodio krvavu kompanju" i da je "pravda sad zadovoljena".

Uporedio je ruske diplomate sa Hitlerovim diplomatama, a za ambasadora Karlova je rekao da "nije bio diplomata u Turskoj već vojnik", te da "nije bitno gdje je ubijen - na bojnom polju u Alepu ili u galeriji u Ankari".

Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, kratko je prokomentarisala neke pokušaje izražavanja podrške ubici ambasadora Rusije u Turskoj.

"Tražili su od mene da komentarišem izjave zvaničnika i javnih ličnosti koje su u brojnim zemljama započele informativnu kampanju u znak podrške ubici ruskog ambasadora. Ali, neću to komentarisati. Umobolnost nije moja oblast", napisala je Zaharova na svojoj stranici na "Facebooku".

Slikovni rezultat za marija zaharova
Marija Zaharova

Ubistvo ruskog ambasadora Andreya Karlova u Ankari otvorilo je mnoga pitanja, od toga kome i zašto odgovara atentat, ko će i zašto iz ovoga izaći kao poražen ili pobjednik, kako će to utjecati ne samo na rusko-turske odnose i rat u Siriji, te šta se može očekivati nakon ovog bezumnog čina.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.