13.5.2017. 12:34
5
"BHRT ne može da finansira svoje osnovno djelovanje, a kamoli da izdvoji 500.000 KM za Eurosong"
Bosna i Hercegovina nema svog predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu, takmičenju za najbolju pjesmu Evrope koje se ove godine održava u Kijevu u Ukrajini.

Osnovni razlog je taj što BHRT  nije pronašao način za naplatu RTV takse. Lejla Babović, koordinatorica projekta BiH na Eurosongu, kaže da se BiH nije prijavila za učešće na Eurosongu zbog opće poznatih razloga. 

"Svima  je dobro poznato da se BHRT nalazi u jako teškoj situaciji, koja je kulminirala od 1.7. prošle godine kada je prestao da važi legitiman način sakupljanja pretplate preko Telekom operatera. Jednostavno ne posoji mogućnost da BHRT finansira svoje osnovno djelovanje, a da ne govorimo da finansira učešće na tako velikom projektima koji bi mogli promovirati BiH. Za učešće na Eurosongu sa minimalnim brojem ljudi i za boravak ekipe za petanest dana potrebno je izdovojiti 500.000 KM. BHRT-u po jednoj pretplati pripada 3 KM, sad možete zamisliti koliko pretplata treba se sakupi da bi se platili troškovi Eurosonga, izjavila je Lejla Babović.

Babović je istakla kako su događaji poput Eurosonga iz godine u godinu sve skuplji. 

"Ko je imao priliku da pratiti polufinalne večeri ovogodišnjeg Eurosonga mogao je primjetiti da su scenski nastupi velikog broja zemalja vrlo minimalizirani. Od 36 zemalja, sigurno je njih 28 bilo samo sa jednim izvođačem na sceni, bez kako ja to volim reći raznih "kerifeka" na sceni. Mi zaista kao BHRT od 1993. godine nikada nismo imali podršku države za učešće na Eurosongu. Primjera radi, u Crnoj Gori država pomaže odlazak njihvog predstavnika na ovo takmičenje", govori Babović.

Eurosong je dobar način da se jedna država svijetu promoviše u svakom pogledu, međutim oni koji bi trebali imati sluha za takve stvari u BiH, još uvijek ga očigledno nemaju.
 
"Zamislite kada 42 komentatora u isti glas kažu sada nastupa BiH. U tom trenutku svi čuju za BiH. Možda će neko "progulgat" i vidjeti gdje se nalazi naša zemlja, možda će sutra posjetiti našu zemlju. Kod nas nema osjećaja, tačnije naši političari ne propoznaju šansu kako bi se na pravi način iskoristio toliki auditorij od nekoliko stotina miliona gledalaca,  i kako bi se u pravom trenutku predstavili svi potencijali naše zemlje. Moramo koristiti svaku priliku da pormovišemo BiH. Sada smo u u velikom gubitku, jer nas nema na Eurosongu", zaključila je Lejla Babović. 

Finale za pjesmu Evrovizije održaće se večeras. U finalu će se takmičiti po deset zemalja iz oba polufinala: Moldavija, Azerbejdžan, Grčka, Švedska, Portugalija, Poljska, Jermenija, Australija, Kipar, Belgija, Bugarska, Bjelorusija, Hrvatska, Mađarska, Danska, Izrael, Rumunija, Norveška, Holandija i Austrija. Njima će se priključiti velika petorka Njemačka, Francuska, Španija, Italija i Velika Britanija, kao i Ukrajina, zemlja domaćin ovogodišnjeg takmičenja.

Prema nekim prognozama najveće šanse za pobjedu ima Bugarska.




Novinar: Admir Oručević

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.