3.7.2017. 11:13
6
"Ja svoje maline ne dam za 1,5 KM. Sa ovakvim cijenama bit ću 27, 28 hiljada maraka u minusu!"
FOTO: Slobodna Bosna
Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH saopštilo je da se finalna cijena otkupa maline u 2017. može očekivati do 1,50 KM. Ova informacija izazvala je veliko nezadovoljstvo među malinarima u BiH, koji su jučer mirnim protestima u gradovima BiH pokazali da se ne slažu sa ovakvim odlukama.

Otkupna cijena maline koja iznosi 1,50 KM je mnogo manja u odnosu na protekle godine. 

"Ja svoje maline nisam prodavao otkupljivačima, jer maline ne dam za tu cijenu. Uglavnom sam prodavao prijateljima, komšijama i drugim kolegama. Cijena 1kg malina kod mene je 4 KM, a ako neko želi kupiti više kilograma, onda cijenu spustim na 3 KM, izjavio je za Source malinar iz Bihaća Amir Bunić.

Bunić smatra da su velike štete zagarantovane ukoliko otkupna cijena maline ostane 1,5 KM.

"To će svakom čovjeku koji se bavi ovim poslom nanijeti velike štetu. Mi se borimo da nešto zaradimo i sad po ovim cijenama ne bi  imali ništa, ne bi mogli platiti čak ni radnike koji će brati maline. Voda, đubrivo iziskuju također posebne troškove", govori Bunić.

Njegov komšija Jasmin Halić trenutno ima 10 dunuma zemlje. Uzgojem malina bavi se četiri godine i predstavlja najvećeg proizvođača maline na području opštine Bihać.

" Sa ovakvim cijenama kakve nalažu otkupljivači bit ću u minusu 27 ili 28  hiljada maraka . Na 1 kg malina mi imamo 1,5 KM troškova. Prema informacijama kojim ja raspolažem odgovornost za novonastalu situaciju snose i državni organi i hladnjačari (otkupljivači). Ja sam npr. već isporučio od 4 do 5 tona maline, a tek jučer sam dobio tu novu cijenu, znači ja sam već prevaren. Ako se ovo nastavi nas nema nigdje, dogodine nećemo imati ništa", izjavio je Jasmin Halić iz Bihaća.

Otkupljivači malina u BiH kao razlog pada cijena naveli su niske cijene izvoza maline na evropsko tržište i pozivaju Vladu BiH i resorno ministarstvo da pronađu rješenje ovog problema. 

S druge strane, Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da proizvođači i otkupljivači moraju da shvate da ovise jedni o drugima, tako da u njihovom odnosu mora biti što više saradnje i kompromisa i da se intervencija Vlade navodi kao krajnje rješenje.

"Malinarstvo je jako perspektivna grana poljoprivrede i ne smije postati „socijalni slučaj“. Potpuno razumijem ogorčenje malinara. Otkupna cijena od 1,5 marke je zaista neprihvatljiva i ona ne smije ostati na tom nivou. Nadam se da ćemo već naredne sedmice, kao što je to i ranije dogovoreno, postići riješenje zadovoljavajuće za sve", izjavio je ministar Dedić.



Novinar: Admir Oručević




6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.