26.2.2019. 14:28
1
"Član Nezavisnog odbora tražio da mu zaposlim sina"
Većina građana u Sarajevu trenutno dijeli mišljenje da policijski organi nalaze u takvoj situaciji da ne mogu zaštititi sebe, a kamo li njih.

Kriminal se polako širi u svim porama društva, a građani s pravom strahuju za svoju sigurnost.

Danas je u Sarajevu održana pres-konferencija policijskog komesara Mevludina Halilovića i prezentacija Izvještaja o radu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo za 2018. godinu te stanja sigurnosti na području KS.

Halilović je saopštio da je u prethodnoj godini zabilježeno smanjenje broja registrovanih krivičnih djela uz povećanje procenta rasvijetljenosti.

- Najveći broj smanjenja broja krivičnih djela je u oblasti imovinskih delikata, gdje smo imali značajnije smanjenje krivičnih djela. U ovoj oblatsi mali smo ukupno 2509 krivičnih djela, što je za 196 manje nego prethodne godine. Teških krađa je bilo 1352, što je za 166 djela manje, krađa 382, manje za 33, razbojništava 388, manje za 23, naveo je Halilović.

On je kazao da su 74 motorna vozila vraćena u posjed vlasnika vozila, a u odnosu na 2017. godinu 172 vozila manje su otuđena.

U oblasti javnog reda i mira registrovano je 4153 prekršaja, od toga 3118 izdatih prekršajnih naloga.

U oblasti saobraćaja zabilježeno je znatno smanjenje ukupnog broja saobraćajanih nezgoda, broja nezgoda sa materijalnom štetom i broja povrijeđenih osoba, uz povećanje broja nezgoda sa stradalim osobama i brojem poginulih osoba. Ukupan broj saobraćajnih nezgoda 9258, manje za 1180 u odnosu na prethodnu godinu.  

U predizborne svrhe je krenula hajka na mene, tvrdi komesar MUP KS Mevludin Halilović.

Drugi problem je Zakon o policijskim službenicima. Omerić je od mene ponovo tražio da promijenim stav. Taj sam znao da se hajka nastavlja. Problem je što rođak Elvedina Okerića nije prošao sigurosne provjere. Šest policijskih službenika nije prošlo provjere, istakao je Halilović.

Dodao je da je član Nezavisnog odbora tražio da mu zaposlim sina.

- Drugi član je tražio da njegova žena dobije premještaj. Dolazili su mi i poslanici i tražili”, kaže Halilović, prenosi Oslobođenje.

Svoj komentar o radu policije i sigurnosnoj situaciji u glavnom  gradu BiH za Source portal dao je i Goran Kovačević profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Razgovor poslušajte u video prilogu.


(Admir Oručević)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.