2.12.2019. 15:34
0
"Zatražili smo od Medicinskog fakulteta da odmah uspostavi nastavu, izigrali su nas. Podržavam proteste studenata, jer ovo se ne smije više nikome desiti"
Univerzitet u Sarajevu danas slavi 70. godišnjicu.

Godišnjicu proslavljaju, saopćeno iz te institucije, u vremenu značajnih reformi koje trebaju donijeti efikasnije i harmoniziranije funkcionisanje integriranog Univerziteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj ističe da UNSA i dalje stremi ka dugoročno projiciranim ciljevima izvrsnosti.

- Naša orijentacija jeste i mora biti daljnja integracija u svjetske akademske tokove, jer samo tako možemo ostvariti našu osnovnu misiju – prosperitet i progres društva u cjelini. Optimizam u tom pogledu posebno izvire iz rezimea dosadašnjih dostignuća, obimnog pomlađivanja kadrovske strukture Univerziteta u Sarajevu i očekivane energije, kreativne i svake druge, koju takve promjene donose - kazao je.

Na dan osnivanja Univerziteta u Sarajevu, bit  će biti održana svečana sjednica Senata UNS i promocija profesora emeritusa, kao i Svečana akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo tokom koje će biti prikazan kratki film o historiji i razvoju Univerziteta u Sarajevu. Pojedincima, institucijama i organizacijama zaslužnim za izuzetna dostignuća, promociju i uspješan rad i razvoj Univerziteta u Sarajevu bit će uručena priznanja i nagrade.

Škrijelj je na današnjoj press konferenciji govorio i o problemima oko Medicinskog fakluteta, zbog kojih najviše ispaštaju studenti. Njih više od 1500 dovedeno je zbog obustave nastave u neravnopravan položaj sa kolegama i kolegicama s drugih fakulteta. Ako im pribrojimo studente kojima predaju profesori sa Medicinskog fakulteta (poput Kriminalistike), broj se penje na 2000 studenata. U pitanju su studenti koji plaćaju školarinu 3.000, 6.000 i 7.000 maraka.

Škrijelj je dodao da će kao odgovor na takvo ponašanje, studenti ova tri fakulteta iskazati svoj bunt i najvjerovatnije će u srijedu imati mirnu protestnu šetnju kako bi upozorili javnost, a prije svega osnivača, Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo, da se taj problem mora konačno riješiti.

U čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovisani su akademik dr. Esad Duraković, akademik dr. Asif Šabanović, akademkinja dr. Mirjana Vuković, prof. dr. Ramo Masleša i prof. dr. Niko Ikić.

(Admir Oručević)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.