28.4.2022. 13:48
0
Šta je razlog još jedne tragedije i samoubistva 15-godišnje djevojčice u Sarajevu: Škola koju je pohađala ima 600 učenika i samo jednog pedagoga
U velikoj tragediji koja je jučer zadesila grad Sarajevo, samoubistvo je izvršila 15-godišnja djevojčica.

Razlog zbog kojeg je odlučila oduzeti sebi život nije još poznat javnosti, a iz poštovanja prema porodici, mediji nisu otkrili tačnu lokaciju na kojoj se dogodila ova velika tragedija.

Nakon svega, emotivnom objavom na Facebooku oglasili su se iz Vijeće roditelja KS.

 - Previše je bola među našom djecom. Vrlo se teško nose sa pritiscima koji su im postali neminovni. Želimo da pomognemo, ali kako?, navode iz Vijeća roditelja KS

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo oglasilo se saopćenjem za javnost nakon što je u medijima objavljena vijest o samoubistvu 14-godišnje djevojčice u Sarajevu.

– Danas je jos jedan mladi život odlučio sam da stane… Naše dijete, naša učenica, naša nada za bolju budućnost ugasila je svoj savršeni let…

Kao roditelji izražavamo saučešće roditeljima njenim ali i svom osoblju, učenicima i roditeljima škole koju je pohađala. Kao roditelji zabrinuti smo…

Previše je bola među našom djecom. Vrlo se teško nose sa pritiscima koji su im postali neminovni. Želimo da pomognemo, ali kako? Danas je još jedno naše dijete odlučilo samo da nas napusti… Da li smo mogli da to spriječimo da smo ranije smanjili pritisak u toj mladoj duši, toj mladoj glavi…

Apelujemo na nadležne po ko zna koji put da krenemo ozbiljnije brinuti o djeci koja su najduže provela vrijeme u kovidu. Oni nisu krivi za isti. Nisu krivi za sve nedaće obrazovanja i sistema u kojem žive. Ne lomimo koplja na našoj djeci. Pomozite nam!

Danas je ovo vapaj, sutra ćemo traziti i odgovornosti. Kako je moguće da nam djeca odlaze, a da niko ne primjećuje njihov bol dok su u klupama škola koje nemaju adekvatano osnažen kadar da pomogne.

Mijenjajte zakon! Radite interresorne grupe ministarstava nadležnih za brigu o djeci i porodicama. MIjenjajte pedagoške standarde i normative! Uvedite psihologe u škole! Smanjite pritisak na našu djecu!, zaključili su.

Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS, u izjavi za Source portal kazala je da je od oktobra 2021. godine ovo bio treći slučaj suicida koji je potresao BiH, a da je uzrasta od 13 do 14 godina.

"Već duži niz godina ukazujemo na probleme nedostataka pedagoga i psihologa u školama. Na tematskoj sjednici koje je organizovalo Ministrstvo za obrazovanje i odgoj bila je i tema o vršnjačkom nasilju, gdje smo jasno podvukli ponovo da se u školama moraju organizovati dodatni kadrovi, između ostalog i psiholozi. Škola u koju je phađala tragično preminula djevojčica ima 600 učenika i jednog pedagoga, gdje nemamo psihologa za učenike kojima je potreban razgovor", izjavila je Dizdarević za naš portal. 

Kako je istakla često se dešava da su pedagozi primorani preuzimati poslove direktora kada oni nisu fizički prisutni u školama, te da na brojne dopise koje su slali ministrici o ovim problemima nisu dobijali odgovore.

"Zadnjih šest mjeseci slali smo veliki broj dopisa prema ministrici, a do dobili samo klimanje glavom da će se nešto pokrenuti. Do sada se oformila samo Komisija za očuvanje mentalnog zdravlja djece, koja je trebala davno početi sa radom, fokusirajući se na probleme kroz koje su djeca prošla tokom pandemije koronavirusa. Komisija još uvijek nije počela sa radom. Sada smo uputili apel, što ne znači da nećemo sljedeći put tražiti odgovornost od sviju onih koji učestvuju u obrazovnom sistemu, kako od Ministarstva obrazovanja tako i od Vlade KS", tvrdi Dizdarević.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro, ističe da je smrt 15-godišnje djevojčice tragedija za sve, te da angažman profesionalaca ne bi trebao izostati i da je ovo pokazatelj da se ne vodi računa o najvažnijoj komponenti, a to je odgoj.

"Mi smo 2018. godine protestvovali pred Vladom KS kada smo tražili da se smanji broj učenika u odjeljenima što je urađeno. Isto tako zahtjevali smo da normira da u svakoj školi shodno broju odjeljenja, bude zaposlen psiholog i socijalni radnik, pored pedagoga, a svakako i da se zaposle defektolozi, logopedi tamo gdje je to neophodno, te da se da podrška inkluziji kroz stručne mobilne timove i asistente u nastavi. Od 2018. godine nemamo punu impelmentaciju pedagoških standarda. Zbog toga ćemo kada budemo izlazili na proteste zbog nekorektnog odnosa Ministarstva i Vlade prema prosvjetnim radnicima, tražiti poštivanje pedagoških standarda, kolektivnog ugovora i zakonskih propisa, koji su doneseni, da se novci ne troše na uhljebljavanje u razne Institute, nego upravo u ove stvari. Oni koji vladaju, jedno pričaju drugo rade, taktiziraju, a imaju budžet preko milijardu. Mogu praviti uštede na svemu, ali ne i na djeci", rekao je Sivro za Source.

Pokušali smo danas o ovoj temi i tragediji koja je jučer zadesila KS, komentar dobiti i od ministrice za odgoj i obrazovanje Naide Hota-Muminović, ali nije odgovarala na naše brojne pozive i poruke.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.