14.7.2023. 15:09
13
Koliko je bratska Turska uložila u Bosnu i Hercegovinu: "Riječ je o skromnim iznosima u odnosu na Srbiju, ali i na neke druge države svijeta"
Turska je među deset najznačajnijih stranih investitora u Bosni i Hercegovini, podaci su Centralne banke BiH.

Turci su tokom godina pokazali interes za investicije u raznim sektorima kao što su građevinarstvo, energetika, turizam, telekomunikacije i tekstilna industrija.

Koliko iznose turska ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, odgovor smo dobili iz Agencije za unaprijeđenje stranih investicija u BiH (FIPA).

"Kada je u pitanju prošla godina, prema preliminarnim podacima za period januar – septembar 2022. godine (sa procijenjenim zadržanim zaradama), direktne strane investicije iz Republike Turske su iznosile 43.6 miliona KM", naveli su u odgovoru Source portalu iz FIPA-e.

Kada je riječ o posljednjih pet godina direktnih stranih investicija iz Turske brojke su sljedeće:



Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) Republika Turska je do 31. decembra .2021. godine investirala u BiH ukupno 265.3 milion eura ili 518.9 miliona KM, te je na desetom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 3.1% u ukupnim investicijama (8.3 milijardi eura ili 16.3 milijardi KM).
 
Iz FIPA-e su naveli da podatke o prilivu turskih ulaganja za prvi kvartal 2023 .godine još uvijek ne posjeduju.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za naš portal navodi da su turske investicije u Bosni i Hercegovini precijenjene. 

"Naravno, tu se ne računaju podrške određenih nevladinih organizacija i one ne ulaze u tu računicu, ali svejedno se ne može govoriti o nekim značajnijim investiranjima i uglavnom je ta veza simboličke prirode. Ono što je bitno naglasiti, kada je riječ o turskim investicijama u BiH, ulaže se u izgradnju novih postrojenja i uglavnom su se dosad vezale za razne industrije, bankarski sektor i slično, te je opšta ocjena da su to zdrave investicije koje su dale određeni rezultat i te kompanije dobro posluju. Međutim, problem je što je riječ o vrlo skromnim iznosima investiranja pogotovo kada se komparira sa susjednom Srbijom, ali i nekim drugim državama svijeta", kazao je Čavalić.

(Ajdin B.)

13
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.