22.11.2018. 13:28
0
Karijera ili porodica? Ja sam ispaštala najviše. Nije lako sam rješavati probleme kada se razvedete
Statistike pokazuju da je sve veći broj uspješnih poslovnih žena u našoj zemlji. Međutim, loša strana njihovog uspjeha je gubitak braka i porodice. Dakle, broj razvoda je veći iz godine u godinu. Razlog tome je neimaština, ali i velikoj mjeri želja da žene budu ravnopravne sa muškarcima.

"Najveći izazov za ženu u BiH je uskladiti obaveze koje ima svaka žena prema porodici, sa obavezama muškaraca. A društvo je na takvom nivou razvoja da nema pratećih službi koje bi olakšale ženi svakodnevnicu. Mi smo još uvijek konzervativni. Veoma teško žene mogu postići poslovni život, a da ne ispašta njihov porodični život. Ako se posvetite poslu u velikoj mjeri, onda je lodično da ne možete sve ono učiniti u porodici što mogu žene koje nisu uspješne u poslu. Često se kod nas gubi na jednoj strani. Kod nas se prvo gleda šta ste obukli i kako izgledate, pa tek onda šta ste postigli", kaže za Source advokatica Vasvija Vidović. 

Ukoliko su odlučile da budu uzorne majke djeci, da domaćinstvo bude blistavo, i da muža dočekaju nasmijane, sa pripremljenom večerom, te žene najčešće moraju se odreći karijere. S druge strane, da bi bile poštovane u poslovnom svijetu, moraju raditi i zalagati se isto kao i muške kolege, koje za razliku od žena imaju samo obavezu posvetiti se poslu. 

"Najvažnije je šta žena nameće sama sebi. Do nje je da donese odluku. Da li želi da prati liniju da bude majka ili da ganja karijeru. Sve ovo izvire iz novca. Plate su jako male i plate muškaraca više nisu dovoljne. Mora i žena da ide u lov. Žena se uvijek može baviti hobijem, uvijek su bile umjetnice, spisateljice, ali se sada traži od nje i da zaradi. Suština je u tome da je on ušla u borbu za novac", kaže za Source glumice Vanesa Glođo.

Pritisak na ženu je presudan. Ukoliko žena osjeća veliki pritisak, onda mogu da proiziđu loše stvari, smatra Samra Manzilović. 

"Ukoliko je žena mentalno jaka, onda može biti uspješna i poslovno i u braku. Ja sam sada mnogo zauzeta i moja karijera raste, ali zbog toga moje porodica ne trpi uopšte, jer sam se dobro organizirala. Kada sam kući, onda sam posvećena isključivo djeci i obavezama koje dom nosi, oni su tada najbitniji. Na poslu sam posvećena radu i napredovanju. Sve je stavr izbora. Ukoliko žena želi da bude domaćica to treba pošptovati, a ukoliko ne žele da budu majke nego žele karijeru, i to treba poštovati. Sve se može kad se hoće. Ima jako uspješnih žena koje su super majke, možda i bolje od mnogih koje su posvećene isključivo porodici. Bitno je u svemu sebe pronaći. Ne obazirati se na društvene norme, nametanja grupe i društva. Ja slušam svoje potrebe i dajem koliko mogu. Bitno je da znate koje su vam granice. Forsiranjem gubite na jednoj strani ", kaže za Source dizajnerica i TV lice Samra Menzilović.

Društvene norme nameću stanje da žena mora, ako želi biti priznata, biti lijepa, zgodna, dobro obučena, sa jakom porodicom, školovana i snažna u poslovnom svijetu. No, realnost je drugačija. Jednostvano vremena nema dovoljno da bi se sve te komponetne ispunile. Nešto mora otpasti. 

"Mi nemamo veliku produkciju, ukoliko bih ja radila u Parizu, sigurno me ne bi viđali ukućani. Mi smo blagoslovljeni na ovom prostoru da svega ima pomalo. Pomalo rahatlokum, a malo kafe. Oni koji igraju na veliko,  to znači 24 sata, ne mogu vrijeme posvetiti porodici. Ne može umjereno ovo, umjereno ovo, onda će umjeran biti i uspjeh. Ako hoćeš divnu porodicu, karijeru ćeš ostaviti po strani, to je matematika, nije filozofija ni religija. Velike stvari traže velika žrtvovanja", navodi Glođo. 

Advokatica Vidović nam na kraju svojim životnim iskustvom dokazuje da ipak ne možete sebi dati 100 posto na više strana. Ma koliko se trudili, jedno će uvijek biti na klimavim nogama.

"Nema organizacije života. Kod nas je to teže ostvariti. Moja djeca nisu ispaštala, iako sam se razvela. Posvetila sam im se dosta, kao i bivšem mužu, zajedno smo rješavali probleme. Nije lako raditi poslove koji traže odsustvo dugo vremena, naravno da to ima odraz u porodici. Ja sam ispaštala najviše u mom slučaju. Nije jednostavno da sama rješavam problem. Kada se nakon dugo vremena razvedete, nije lako sam rješavati problem, više stvari vam padne na pleća", navodi Vidović.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.