12.12.2016. 22:12
0
''Želim biti svoja u svakom dijelu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih života"
Često kad neko umre, kažu da je nebo dobilo još jednog anđela... Jučer ga je zaista dobilo, možda i najboljeg i najdobrodušnijeg dosad.
Esma Redžepova, kraljica romske muzike i jedan od najvećih humanitaraca koje svijet pamti, napustila je ovaj svijet, a nama ostavila tako mnogo dobroga da je pamtimo i pričamo o njoj.

Esma je imala dosta teško djetinjstvo, koje je obilježilo siromaštvo i borba kako bi, čak i kao mala djevojčica, hranila i brinula se o svojoj porodici. Ali, to ju je naučilo pravim vrijednostima i obećala je sebi da će uspjeti i kroz život se boriti svojom pjesmom i humanitarnim radom.

''Moje djetinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osjetila sam u djetinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvijek sam morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu''
, rekla je Esma jedne prilike.

Kako je rekla u jednom intervjuu, od malena se borila sa predrasudama, a već u prvom razredu osnovne morala je trpiti uvrede djece, koja zaista često znaju biti jako nemilosrdna.

''Kad se ljudi u porodici vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali "Ciganka". Niko nije htio da sjedi sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge djece i to mi je najteže palo''
, kazala je Esma.

Već sa 13 godina Esma se takmičila na muzičkom takmičenju ''Mikrofon je vaš''. Tada je osvojila prvu nagradu, ali i upoznala Stevu Teodosijevskog, za kojeg se kasnije udala i koji joj je, kako je jednom priliku rekla, promijenio čitav tok života.

''Steva i ja smo počeli da sarađujemo kada sam imala trinaest godina. On je prvi primjetio moj potencijal, kada sam nastupila na takmičenju “Mikrofon je vaš”. Nekoliko dana poslije toga došao je kod mene kući i razgovarao sa mojim roditeljima. Tada je potpisao ugovor sa mojima da će me školovati i brinuti o meni do moje osamnaeste godine. Moja najveća sreća u životu je što sam njega srela ili, kako ja volim da kažem, što sam dobila na lutriji.'' 


Ona i njen muž, nažalost nisu mogli imati djecu, no to je nije spriječilo da svoju kuću ispuni ljubavlju i dječijom radošću. Tako je sa mužem Stevom usvojila 47 dječaka, koje je školovala, brinula se o njima, a svi zajedno su uživali baviti se muzikom i nastupati zajedno u orkestru ''Teodosievski''. A nakon svih tih dječaraca, odlučila je usvojiti i kćerku Eleonoru Mustafovsku. 

''Težnja za roditeljstvom javlja se kako čovjeku prolaze godine. To je neki instinkt. Mi smo odlučili da tu našu ljubav prema djeci zadovoljimo tako što smo se brinuli za njih. Ti momci nisu bili odjedanput u našoj kući, nego generacija po generaciju. Mi smo ih čuvali kao da su naša djeca, svima pružili ljubav i toplinu i napravili od njih dobre muzičare. To nam je bio glavni cilj, da bi oni mogli od muzike da zarađuju i dobro žive. To je bio pravi porodični odnos, bilo je i kazne, i poneki šamar, ali i nagrada, kad se zaslužilo", kazala je jednom prilikom Esma.

Svijet je ostao bez jedne predivne osobe, muzika bez svoje kraljice, a njene kolege bez predivnog, pravog i iskrenog prijatelja..
 
 v

“Veliki čovjek i umjetnik. Zauvijek će mi ostati urezan njen lik, energija, pozitivan duh, a o glasu neću ni govoriti, to svi znaju… Jedina i jedinstvena! Tužno je što smo je prerano izgubili… Nebo je dobilo još jednog anđela“, rekla je Jelena Rozga, koja sa Esmom ima pjesmu ''Dani su bez broja''

slika

Danas, Esma je pokopana uz najviše državne počasti, a kako i zašto ne bi, jer ako je iko zaslužio tako dostojanstven ispraćaj, onda je to osoba koja je cijeli život druge činila sretnim, veselim i nasmijanim.
Esma Redžepova pokopana uz najviše državne počasti

Sprovod Esme Redžepove

Pored svih predivnih osobina koje je imala, Esma je zaista bila skromna osoba, koja je željela pomoći svima kojima je pomoć bila potrebna, a to je shvatala kao svoju misiju na ovoj planeti...

"Ja sam kosmopolit. Čovjek je samo gost na ovoj planeti, go na svijet dolazi i takav sa njega odlazi, sve granice su samo produkt ljudskog uma. Želim biti svoja u svakom dijelu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih života"
Novinar: Amila Alijagić




0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.