15.3.2017. 14:42
6
''Japan daje priliku samo jednom učeniku u BiH, drago mi je da sam to ja''
Program interkulturalnog učenja u Japanu omogućava srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine da provedu školsku godinu u ovoj otočnoj zemlji istočne Azije.

Na ovakav vid školovanja odlučila se i Ada Čizmić, učenica drugog razreda Gimnazije u Bihaću. Ada je odlična učenica, a svoju hrabrost i odlučnost da uspije, pokazala je i kada je aplicirala na AFS program.

 Za Source Ada je govorila o ovom programu, tome kako se odlučila na ovakav korak, te da li je naišla na podršku od strane šire zajednice.

''AFS je organizacija koja djeluje u mnogim zemljama svijeta, a u BiH djeluje preko UG ''Interkulturni susreti u BiH'', koje sprovodi i organizira AFS programe na području naše zemelje. To je nevladina, neprofitna, stranački i vjerski neorjensisana organizacija zasnovana na volonterizmu, kojoj je cilj unaprijeđenje interkulturnos učenja i tolerancije među mladima. Oni mladima pružaju iskustva interkulturnog učenja širom svijeta, a sve u cilju razvoja znanja i vještina potrebnih za stvaranje što pravednije i boljeg svijeta. Učesnici ovog programa žive u domaćim porodicama i pohađaju školu, te na taj način dobivaju novu sliku o stranoj kulturi'', objasnila je Ada za Source.

Kako nam govori, na ovu razmjenu se prijavila kako bi stekla nova znanja, unaprijedila svoje vještine, ali i upoznala mnoštvo mladih ljudi diljem svijeta.

''Preko interneta sam saznala za AFS program interkulturnog učenja, a prijavila sam se kako bih stekla neka nova znanja, ali i osmotrila i upoznala svijet s neke nove tačke gledišta. Samo tako, zajedničkim snagama možemo učestvovati u poboljšanju cijele globalne zajednice. Jednostavno, u ovome sam vidjela jedinstvenu priliku za lični razvoj i napredak''
, rekla je Ada, te nam objasnila šta je sve bilo potrebno kako bi zadovoljila uslove koje su zahtijevali.

''Opšti uslovi za prijavu jesu da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH, da ima odlične ocjene, te da zadovoljava posebno uslove prijave za učešće u programima određene domaćinske zemlje. Japan trenutno daje priliku školovanja samo jednom učeniku u BiH, drago mi je da sam to ja'', istakla je Ada.

Imamo mi u BiH raznih potencijala, imamo mladih, pametnih i talentovanih ljudi, no jedina slika koju šaljemo u svijet jesu stvari tipa otvaranja trotoara, javnih svađa naše velike trojke i još mnogo toga, ali rijetko kad nešto pozitivno. Baš zbog toga, postignuće ove mlade Bišćanke je još veće, jer će svijetu pokazati kakvi smo mi zaista, u stvarnosti, iza ovih što su se postavili ispred nas i stavili sjenu na sve lijepe stvari i priče iz ove zemlje.

''Kroz ovakve programe vidim priliku promovisanja aktivnog građanstva i razumijevanja, kao i promociju Bosne i Hercegovine, njenih prirodnih i kulturnih bogatstava, sa kojim uveliko raspolaže. Vjerujem da ću steći mnoga iskustva i znanja koja ću moći primijeniti, kako u ličnom, tako i profesionalnom životu. Ovo je super prilika da se srednjoškolci iz mnogih zemalja svijeta druže, te da kroz aktivizam dijete mišljenja, ideje, vizija i ambicije'', govori Ada.

Pored svega negativnog što nam se dešava, pozitivne stvari rijetko kad uspiju stići u centar pažnje i tu ostati. A i kada je u pitanju podrška koju treba da pružimo tim pozitivnim stvarima, ni u tome nismo baš svjetski prvaci. Ipak, Ada ističe da iako je ljudima još to nešto novo, njeni prijatelji i grad joj pružaju podršku.

''Uglavnom imam podršku, iako postoji i jedan dio društva kojima je nešto ovakvo novo i drugačije i nisu se s tim susretali. Moja najveća podrška su roditelji, koji me iz dana u dan ohrabruju i podržavaju. Nije dovoljno samo željeti otići na ovakav vid školovanja, bitno je odvažiti se, biti smio i hrabar premostiti sve izazove koji te očekuju. Nadam se da će moje stope slijediti i ostali srednjoškolci u BiH'', kaže Ada, te naglašava kako, za razliku od mnogih njenih vršnjaka, ona ne želi otići živjeti 'tamo negdje', nego planira ostati u BiH.

''Planiram ostati u svojoj državi, jer ipak znate 'Sunce tuđeg neba neće vas grijati kao što ovo grije'. Ne trebamo se tako olako predati. Ja se ne mirim sa stanjem u kakvom se trenutno nalazimo, a odgovornost je kolektivna. Mudrost je primjenjeno znanje i zato, sva svoja stečena znanja u Japanu ću iskoristiti za unaprijeđenje i dobrobit naše domovine'', zaključila je Ada.

(Amila Alijagić)

 
Ada Cizmic
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.