12.6.2017. 15:26
0
Jednom je teško, pet puta je legendarno, a deset je RAFA!
Ponekad, Roland Garros zna ponuditi neke neočekivane rezultate. Igra se na šljaci, izazovnoj i ponekad nepredvidivoj podlozi čak i za profesionalce. Turnir koji ima običaj servirati nam neke iznenađujuće rezultate i pobjednike.

Ponekad, ipak, stvari se odvijaju tačno onako kako je zamišljeno i planirano.

Kada je Nadal 2015. u četvrtfinalu Roland Garrosa izgubio od Đokovića, činilo se kako ćemo njegove francuske pobjedničke dane gledati samo na Youtube-u. Povrede su postale njegova svakodnevnica, a čak i u onim danima i na onim turnirima gdje nije imao problema sa povredama, njegovi rezultati su bili puno manje od izvanrednih, da ne kažem očajni – za tenisera kakav je on.

A onda se desi ovo...

http://www.photojoiner.net/image/J1saJIna

Rafael Nadal je u nedjelju u finalu Roland Garrosa ekspresno savladao Stana Wawrinku u tri seta (6-2, 6-3, 6-1). Od prvog servisa i udarca loptice, ni u jednom trenutku pobjeda nije bila upitna za 31-godišnjeg Španca, kojem je ovo bio 10. osvojeni Roland Garros – La Decima!

Iako je meč trajao relativno kratko, bilo je poena i poteza za pamćenje – izvanredan forehand – uhvaćen u punom šprintu i perfektno poslat u ugao – nedostižno, neodbranjivo i dovoljno da čak i Wawrinka u zaprepaštenom oduševljenju počne 'odmahivati glavom'.

Nadal je dominirao Roland Garrosom na način na koji niko nije mogao zamisliti, posebno ako se uzme u obzir da igra u eri zajedno sa Rogerom Federerom i Novakom Đokovićem. Rafina 'trka' kroz žrijeb Roland Garrosa najviše govori o njegovoj motivaciji, njegovom srcu, volji i borbenosti. A njegov forehand?! – Trebao bi ostati urezan duboko u historiju kao najbolji udarac, koji je tenis ikada vidio.

''Ovaj turnir sam odlično odigrao, od samo početka do kraja. Tako da je to bio, perfektan Roland Garros za mene. Nije da igram manje ili više agresivno, samo igram dobro. A kada igraš dobro, imaš šansu igrati i agresivnije''.

Image may contain: sky and outdoor

La Decima

U fudbalu, izraz La Decima se u originalu koristi za postignuće Real Madrida, koji je 10 puta osvojio Ligu prvaka, što su uspjeli 2014. (od tada su osvojili još dva). Ryan Giggs i njegov menadžer Alex Ferguson su sa Manchester Unitedom osvojili 13 naslova prvaka Premier lige u Engleskoj (1993.-2013.). Sve su to nevjerovatna i sjećanja vrijedna postignuća. Ne pokušavajući umanjiti te uspjehe, ipak – sve su to bili timski podvizi.

Niko dosad nije stajao sam na sredini teniskog terena, bez mogućnosti da s nekim razgovara i primi savjet, u onom trenutku kada stvari krenu naopako. New York Yankees su od 1947. do 1962. osvojili World Series čak 10 puta. Boston Celtics su NBA prvenstvo osvojili 11 puta u 13 godina. Ali opet, svi oni su imali cijeli družinu da zajedno dijele uspjehe i loše trenutke, kojih je sport prepun.

I zato, važnost njegovog postignuća se nije izgubilo nigdje, jučer u Parizu, niko nije bio bitan, osim Rafaela Nadala. Čak su i organizatori Roland Garrosa unaprijed bili spremni, ali i ubijeđeni da će Rafa osvojiti turnir, pa su spremili kratki film svih, do tada devet Nadalovih pobjeda, uz brzi update koji je uključivao i tek osvojeni 10.  Španac je uživao u trenutku kreiranom samo za njega.

Ali kao i obično, vrlo brzo je odao počast i zahvalio se svom timu, koji je radio s njim.

''Timski duh je bio jako pozitivan od samog početka. Odlična kombinacija sa Francisom Rigom, Tonijem Nadalom i Carlosom Moyom. Stvarali smo veoma pozitivnu atmosferu i to mi je zaista pomoglo''

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting

Baš kao što je učinio 2013. kada se nakon oporavka od povrede vratio i osvojio dva od tri Grand Slama, i ovaj put, Nadal je pokazao nevjerovatnu istrajnost. Dolazak do finala u Australiji, vratio mu je nadu i vjeru da će njegovi dani ponovo doći, a s vremenom, kako su se bližili turniri na šljaci, Nadalovo samopouzdanje je postajalo sve veće. 'Prošetao' se zemljanim terenima ove sezone.

A onda se desio Roland Garros.

Deseti put u 13 godina, na Roland Garrosu Nadala niko nije mogao zaustaviti. Sada se nalazi na drugom mjestu na ATP listi. Murray brani 2500 poena u idućih pet sedmica, a s obzirom da je Nadal prošle godine propustio turnire na travi, do kraja Wimbledona bi opet mogao postati broj 1.

Također, u trci za poene osvojene 2017. Rafa je miljama ispred svih ostalih, tako da ako i ne zasjedne na prvo mjesto nakon Wimbledona, pitanje je vremena kada će. A sa 15. Grand Slamom se vratio u top tri osvajača svih vremena, odmah iza Rogera Federera, koji ih ima 18, a ispred Pete Samprasa sa 14 osvojenih Grand Slamova.

''Već određeni period ne igram dobro na Wimbledonu. Istina da sve ono što se događalo sa mojim koljenima je znatno utjecalo na igru na travi... Volim travu, svi to znaju i to je podloga u kojoj zaista uživam i stvarno mi nedostaje igranje na Wimbledonu. Zbog toga se nadam da će se moja koljena dobro držati, kako bih mogao odraditi sve potrebne pripreme.''

Nadal će nastaviti voditi bitku sa svojim tijelom, koje trenutno surađuje s njim. Ako ostane zdrav, ko zna, možda i sezonu završi kao svjetski broj 1. Možda razlika u osvojenim Grand Slamovima između njega i Federera postane još manja. Možda se ostvari Kuertenova izjava da će Rafa stati tek na 15 osvojenih turnira u Parizu... Sve će se znati u mjesecima i godinama koje dolaze.

Iako je oduvijek bio jako ambiciozan, borben i željan pobjede, čak ni ovaj dječak prepun ambicije ne bi očekivao da 10 puta osvoji Roland Garros. Nekad se možda to činilo besmisleno i nezamislivo, ali u nedjelju je izgledalo tako logično, kada je Nadal ponovo imao odgovor na sva pitanja koja mu je protivnik mogao postaviti.

Sve to ovu La Decimu čini još impresivnijom. Baš kao prava sportsko – ljubavno – romantična priča.

 

  U brojevima to izgleda ovako:


10

Sa jučerašnjim osvajanjem Roland Garrosa, Nadal je prvi teniser koji je jedan Grand Slam osvojio 10 puta. Pored Roland Garrosa, Rafa je također 10 puta osvojao i turnire u Barceloni, te Monte Carlu.

15

Broj osvojenih Grand Slamova. Pa se sada nalazi na drugom mjestu vječne liste, ispred njega je Federer sa 18, a iza njega Pete Sampras sa 14.

53

Nadalov 10. Roland Garros je ujedno i 53. turnir osvojen na šljaci, što je najviše osvjenih na jednoj podlozi u otvorenoj eri.

73

Ovo je bio njegov 73. osvojeni turnir u karijeri.

79-2

Omjer pobjeda i poraza na Roland Garrosu. Jedina dva poraza su bila u četvrtom kolu 2009. kada je izgubio od Robina Soderlinga, te 2014. od Đokovića u četvrtfinalu.

30+

Zajedno sa Federerom (35), koji je početkom godine osvojio Australian Open, od 1972., ovo je prvi put da su prva dva Grand Slama u godini osvojili igrači koji su stariji od 30 godina.

 


(Amila Alijagić)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.