14.9.2017. 16:04
7
Dala otkaz na poziciji direktora da bi uživala u životu!
U moru negativnih priča i crne hronike, koja nas je preplavila posljednjih dana, zaista smo zaslužili da čujemo neke pozitivnije i ljepše priče, te upoznamo ljude, koji maksimalno uživaju u svom životu i od njega uzimaju samo ono najuljepše što nam može ponuditi.

Zove se Sanda Mešinović, diplomirani je demograf, kao i diplomirani fitness trener, a marketingom se bavila oko 14 godina... No jednog dana se sve promijenilo

''Iako sam to završila, nemam nijedan dan radnog staža kao demograf, ali mi je stečeno znanje dobro došlo u marketingu kojim sam se bavila. U sportu sam preko nekih 17 godina, radim još uvijek i kao trener, a paralelno je došao i nutricionizam'', počinje Sanda svoju priču.

Sanda je imala jako lijep život, o kojem mnogi mogu samo sanjati, no nekada to jednostavno nije dovoljno, ukoliko nismo sami sretni i zadovoljni sobom.

''Odluka o promjeni pravca i ono čime želim da se bavim u životu nije došla iznenada. Prije nekih pet godina počela sam da se istražujem, jer sam došla do toga da sam imala zaista sjajan posao kao direktor marketinga Javnog servisa RTRS, dobra primanja, putovala sam, imala sjajne prijatelje, dečka s kojim sam živjela i sve je djelovalo normalno i prirodno'', priča Sanda, te nastavlja:

''Međutim, ja se nisam osjećala ispunjeno, nisam iskonski bila sretna sa svim tim, budila se više umorna nego odmorna i tada sam počela da tragam za odgovorom – Zašto je to tako? Mogu reći da je upravo nakon tog početnog buđenja, počela moja borba da dođem upravo na ovu tačku, zakoračim u život kakav sam oduvijek željela i da evo hrabro koračam tim putem. U ovih pet godina slagale su se puzzle, kopala sam po dubinala svoje duše raznim tehnikama, od joge, meditacija, do tehnika šamanizma, homeopatije, porodičnih rasporeda, ajahuaske, teta helinga, a što mi je sve pomoglo da malo po malo promijenim ugao gledanja na sebe i svoj život. U svima nama postoji jedna dubina koja nije vezana za ovaj materijalni svijet, mi smo divna bića, puna ljubavi, prirodne sreće i empatije. Nažalost, sistemom odgoja i ponavljanjem ustaljenih obrazaca iz generacije u generaciju, ne uspijevamo živjeti slobodni i onako kako bi zaista naša duša željela'', kaže Sanda.

Ovu zaista pozitivnu i punu života djevojku smo pitali da nam objasni čime se sada tačno bavi, te kako izgleda njen jedan dan, šta joj zaokuplja pažnju. Da nas nauči kako da od života uzmemo ono najbolje što nam ponudi.

''Trenutno se bavim sobom, što ću nastaviti raditi cijeli život. Pored toga, dan mi započinje hladnim tuširanjem i mojim ličnim ritualima. Već posljednje tri  godine praktikujem meditacije i tehnike disanja bez izgovora. Nakon toga, doručak je obavezan i neko sravnjavanje obaveza. Kako je ljeto, još uvijek uživam u radu za laptopom u baštama kafića, ili odem uz rijeku. No, svih 15 godina držim fitness treninge što radim tri puta sedmično, također držim i časove i seanse sa ljudima jedan na jedan. Negdje imam par bazičnih stvari koje postavim ujutro, a nakon njih ostatak dana je 'flow'. Onaj ko treba naiđe i ono što treba da se desi, desi se. Ljepota života'', kaže nam Sanda.

Nakon što je odlučila dati otkaz i posvetiti se sebi, Sandin život se promijenio toliko da, kako kaže, ni njena majka je više ne prepoznaje. Njeni pogledi na svijet, sada su mnogo drugačiji, od 'obične' djevojke, postala je osoba koja želi nešto napraviti, ostaviti negdje svoj trag i spoznati sve ljepote svijeta.

''Ja sam bila potpuno prosječna, da kažem normalna djevojka, odgojena kao i svi ostali, ništa posebno. Mislila sam da je svrha života da završim fakultet, nađem posao, ostanem na njemu do penzije, rodim djecu i kupim sebi dobro grobno mjesto. I naravno, nema ništa loše u tome, niti je pogrešno. Međutim, u tom međuprostoru, dok vi sakupljate te godine za penziju, čovjeku je namijenjeno da stvori nešto iz sebe, da ostavi trag, da se manifestuje i da iz sebe kreira svu ljepotu koju nosi u duši. Da diše slobodno, da nema briga, da ne živi samo u tim bazičnim potrebama, već da slobodno gleda u zvijezde i ostvari najluđe snove. I to je ta najveća promjena, gdje sam sebi dala dozvolu da živim svoj život, ne život mojih roditelja, predaka, društva, države'', objašnjava.

Ono čim se Sanda sada bavi je još uvijek dosta neobično za naše područje, pa vjerujemo da se često susreće sa pitanjima, kako se od toga živi, a ona ističe da je zapravo to poenta cijele njene životne priče.

''Kad živite ono što jeste, novac dođe, naprosto je nusprodukt, posljedica vašeg rada, nije osnovni cilj. Odluka da zakoračim samostalno u ove vode je došla onog momenta kada sam u potpunosti prihvatila sebe, tako da se to moralo odraziti i na novac i na sve materijalno što mi sada dolazi. Ne biste vjerovali odakle sve novac može da stigne, kada se otvorite za njegovo primanje. E sada, sa koliko ćete vi biti srećni, to je opet vaš Univerzum. Ja sam imala mnogo više od prosjeka, ali nisam bila sretna'', ispričala je Sanda.

Iako se ne bavi poslom koji je radila do sada, Sanda smatra da nije napustila svoju struku, nego je samo usmjerila u drugom pravcu.

''Moja struka je bila jedan od alata, koji me odveo do ovog mjesta, gdje sam sada, pripremila me za sve što je tu i ja sam beskrajno zahvalna na tome. Naučila sam lijepo pričati i predstaviti se, jer sam se bavila PR-om, naučila me da se ne bojim formirati cijenu i recimo pričati o načinima saradnje, jer sam se bavila prodajom, upoznala toliko ljudi, da su mi svi sada ustvari tu da mi pomognu dalje, znači bila je sredstvo. Vjerujte mi da se može lijepo živjeti i raditi, a da to nije osam sati dnevno i da nije za druge, već za sebe. Jer kada u miru i ljepoti živite za sebe, onda to utječe na mir i ljepotu svih oko vas i svijet postaje ljepše, pitomije, ne tako surovo mjesto. A to je poenta života.'', zaključuje Sanda.

(Amila Alijagić)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.