9.9.2016. 11:11
16
Pozvali smo institucije u Sarajevu i pričali na engleskom jeziku, ovako su odgovorili: Oj ne, ne razumijem, Maida, znaš li ti engleski?!
U posljednje vrijeme Sarajevo postaje prepoznatljiva turistička destinacija i sve više turista dolazi u naš grad. Mnogi stranci dolaze iz radoznalosti, u posjetu, ali i postoji nekolicina koja dolazi poslovnim prilikama ili investicijama. Ponukani tom pojavom, odlučili smo sprovesti socijalni eksperiment, s ciljem otkrivanja nivoa poznavanja engleskoj jezika u institucijama na području Kantona Sarajevo.

Pozvali smo nasumično nekoliko institucija, predstavili smo se na engleskom jeziku i postavili različita pitanja, shodno djelatnostima institucija koje smo pozivali.

Tako da, ukoliko ste stranac i ne znate bosanski jezik, a ako želite investirati, želite graditi kuću ili kupiti stan, dobiti radnu dozvolu ili na kraju krajeva, da postavite pitanja u vezi sa problemima sa kojima se stranac može suočiti, možete naići u probleme u komunijaciji ili se izgubiti u prevodu.

Obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odnosno pokušali smo stupiti u kontakt, nažalost nakon pet poziva, smo i odustali, a napomene radi zvali smo unutar radnog vremena, u periodu od 14.00 - 15.00 sati.

Potom smo odlučili kontaktirati Kanton Sarajevo, tačnije Zavod za izgradnju Kantona Sarajeva i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajeva, gdje i ne možemo uposlenike pohvaliti sa njihovim poznavanjem engleskim jezikom. Ali, zato dobili smo sljedeće reakcije: "Oj, ne.." (pa spuštena slušalica), potom drski odgovor "Ne razumijem!", pa prespajanje na neku treću liniju.

Na kraju smo odlučili da saznamo ukoliko bi zaista nekom strancu bila potrebna radna dozvola u BiH, tačnije na području Sarajeva, šta je potrebnu za istu. Pa, shodno odgovoru, možemo zaključiti da ukoliko nemate prevodioca, onda i ne možete računate na usluge te institucije. Ali, moramo napomenuti da su se ipak najbolje snašli uposlenici JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajeva, a o tome kakav je nivo znanja radnika koji rade u institucijama širom Kantona Sarajeva, sami zaključite.

A kada poslušate prilog, zapitajte se onda zašto nam na svakom konkursu traže poznavanje engleskog jezika i pri tome neke dokaze, a ni sami njihovi službenici nisu baš vični engleskom jeziku.



Novinarka: Anesa Agović



 

 

16
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.