29.10.2016. 10:21
0
Mario Vukasović za Source.ba o reformi zdravstva: Plan je rađen bez bez ikakve ozbiljnije analitike
Mnogo pažnje proteklih dana privukao je plan reforme zdravstva koji podrazumjeva restruktuiranje i reorganizaciju zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Danas je u našu redakciju stigao odgovor zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Maria Vukasovića koji je bio upitan da prokomentariše kakve to promjene sa sobom može donijeti novi plan reforme  i na koji način se pristupilo jednoj tako bitnoj promjeni kada je riječ o pružanju zdravstvenih usluga građanima Kantona Sarajevo. Njegov odgovor vam prenosimo u cijelosti.

"Restruktuiranje i reorganizacija zdravstvenih ustanova jeste prijeko potrebna stvar no ne na način na koji je prvobitno zamislila Vlada KS. Ministarstvo zdravstva KS je dopustilo da ovako bitan dokument radi jako uzak krug ljudi bez namjere da se isti pusti u javnu raspravu te da se Skupštini KS samo servira na usvajanje a što je nama bilo apsolutno neprihvatljivo. Ljekarska komora KS nije bila konsultovana vezano za predloženo restruktuiranje a u zakonu stoji da su morali biti konsultovani u slučaju da se žele ukinuti pojedine zdravstvene ustanove, što ovdje jeste slučaj. 

Plan je rađen bez bez ikakve ozbiljnije analitike te je  urađen dosta uopšteno, bez dodatnih pojašnjenja na koji način se namjeravaju realizovati predložene mjere. 

Iz predloženih reformskih mjera i rješenja teško je sagledati ukupni boljitak za  građanina – pacijenata, stoga što broj zaposlenih zdravstvenih radnika svih nivoa u stalnom radnom odnosu ostaje isti, njihove djelatnosti ostaju iste, a praktički i lokacije zdravstvenog zbrinjavanja ostaju iste. Ustvari, vrši se formalni transfer uposlenika pod ingerenciju druge zdravstvene ustanove. 

Vrlo važan proces u reformskoj agendi je i razvoj ljudskih resursa u zdravstvu, a u ponuđenom programu restruktuiranja nije primijećen poseban osvrt na ovu izuzetno važnu tematiku.Također, danas je nezamislivo provoditi reformsku agendu u jednom ovako važnom društvenom resursu, a pri tome ne naglasiti neophodnu potrebu za stalnim nadzorom i borbom protiv korupcije i kriminala u zdravstvu.

Na kraju je ipak dobro da je Vlada KS prihvatila prijedlog opozicije i dopustila javnu raspravu od 30 dana kako bi u izradu ovog dokumenta bila uključena šira stručna javnost" , rekao je za Source.ba Mario Vukasović zastupnik skupštine Kantona Sarajevo.

Podsjećanja radi, prije dva dana smo već pisali o ovoj tematici, a o tome smo razgovarali i sa građanima Sarajeva. Prilog o tome možete pogledati OVDJE.


Novinar: Admir Oručević

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.