2.8.2017. 14:50
0
Ljekari se usprotivli smjeni dr. Ismeta Gavrankapetanovića, odbili ponudu dr. Sebije Izetbegović
Više ljekara sa Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odbili su prihvatiti poziciju šefa ovog odjela, ukoliko menadžment smijeni profesora Ismeta Gavrankapetanovića sa te pozicije. Oni su obrazložili da se protive nametnutim odlukama koje se tiču ustroja i rada Klinike.
Najmanje trojici ortopeda sa Klinike za ortopediju i traumatologiju menadžerica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović ponudila je da na poziciji šefa ove klinike, na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji, zamijene jednog od vodećih evropskih ortopeda dr. Gavrankapetanovića, ali su oni to odbili, javlja agencija Patria.

Iako je informacija o mogućoj smjeni dr. Gavrankapetanovića procurila u javnost nekoliko dana ranije, što je izazvalo oštre reakcije, zbog domaćeg i međunarodnog ugleda koji dr. Gavrankapetanović uživa, sa KCUS-a su smjenu nazvali 'tračem'. Dva dana poslije pokazalo se da najave o smjeni dr. Gavrankapetanovića ipak nisu tračevi, već stvarni cilj menadžerice KCUS-a dr. Izetbegović.

Ljekari koji su se usprotivili smjeni dr. Gavrankapetanovića su: prim. dr. Mirza Biščević, doc. dr. Đemil Omerović, mr.sci.dr. Senad Maksić, mr.sci.dr. Semin Bećirbegović, prim. dr. Amir Ahmetović, prim. mr. sci. dr. Husein Čamo, dr. Fahrudin Helać, dr. Hasan Tanović, dr. Mehmed Jamakosmanović, dr. Elvir Baždar, dr. Ehlimana Hadžić-Agović, dr. Edin Kulenović, prim. dr. Dario Ivanišević,  doc. dr. Fuad Džanković, dr. sci Hadžan Konjo.

„Mi potpisani specijalisti Klinike za ortopediju i traumatologiju dajemo podršku šefu Klinike prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću i oštro se protivimo nametnutim odlukama koje se tiču ustroja i rada naše Klinike“, navodi se u pismu upućenom upravi KCUS-a.

Dr. Izetbegović na čelo KCUS-a došla je u januaru 2016. godine, zbog snažne političke podrške koju ima od vladajuće SDA. Dr. Izetbegović je supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

U samo nekoliko narednih mjeseci nakon njenog imenovanja raskinuli su ugovore, ili su sami otišli neki od vodećih ljekara koji su do tada radili na Koševu. Dr. Izetbegović svoje odluke pravda time da neki od ljekara nisu radili dovoljno kvalitetno, te da su često zloupotrebljavali položaj. Ljekari se žale na pritisak od strane novog menadžmenta.

U javnost je procurio i tonski zapis na kojem se čuje da dr. Izetbegović prijeti nekom od zaposlenih u KCUS-u da će mu iščupati grkljan.

„Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života“, upozorila je Sebija Izetbegović tog čovjeka.  

Na pitanje novinara agencije Patria koji su razlozi smjene dr. Gavrankapetanovića o kojoj se govori, na KCUS-u nisu željeli komentirati.

Dr. Ismet Gavrankapetanović završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1986. Doktorsku tezu odbranio je 1998. godine. Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, među njima i Američke akademije ortopedskih hirurga, član je Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije, hirurgija koljena i artroskopija, član je Britanskog udruženja hirurga lakta i ramena...
 
(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.