11.6.2018. 22:15
0
OHR: Odbacujemo tvrdnje o djelovanju protiv Hrvata
Visoki predstavnik izričito odbacuje tvrdnje da je riječ o kršenju Ustava BiH, nepoštivanju odluka Suda ili pak o djelovanju usmjerenom protiv hrvatskog naroda, kao što se navodi u saopštenju za javnost HNS-a, rečeno je za Vijesti.ba iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Naime, Hrvatski narodni sabor jučer je u svome saopštenju direktno optužio Viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka za kršenje Ustava BiH i, kako su naveli dosljedno kršenje prava Hrvata.

Iz OHR-a podsjećaju da su u svojstvu prijatelja Suda dostavili mišljenje po apelaciji Borjane Krišto.

 “Na izričit zahtjev Ustavnog suda BiH, visoki predstavnik je dostavio Sudu mišljenje u svojstvu prijatelja suda (Amicus) o predmetu koji je Sudu uputila Borjana Krišto. U tom mišljenju jasno su dati razlozi, utemeljeni na Vašingtonskom sporazumu, zbog kojih je visoki predstavnik svojom odlukom iz 2002. uključio osporavane odredbe u Ustav Federacije, kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba.

- Visoki predstavnik izričito odbacuje tvrdnje da je riječ o kršenju Ustava BiH, nepoštivanju odluka Suda ili pak o djelovanju usmjerenom protiv hrvatskog naroda, kao što se navodi u saopštenju za javnost HNS-a, istakli su iz OHR-a.

"OHR još jednom ponavlja svoj stav da je najbolji način za ostvarivanje političkih ciljeva, koji utiču na sve konstitutivne narode, putem konstruktivnog dijaloga i rješenja postignutih pregovorima", stoji u reakciji, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

OHR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.