27.3.2024. 13:59
0
Nova pravila za medije, kraj "fantomskih portala": Izmjene Izbornog zakona BiH za transparentnije izborne procese
U tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, uvedene su korekcije vezane uz djelovanje medija tijekom izborne kampanje. Schmidt je nametnuo nekoliko izmjena usmjerenih na regulaciju online medija, posebno "fantomskih portala" koji nemaju jasno definiranu vlasničku i uredničku strukturu.

Prema novim odredbama, online mediji koji izvještavaju o izbornoj kampanji dužni su pružiti javne i transparentne informacije o svom vlasništvu te poštivati principe propisane u članku 16.2 stav (1) Zakona. Nadalje, novi član 16.2 uvodi mogućnost podnošenja prijave Regulatornoj agenciji za komunikacije u slučaju kršenja odredbi.

Ove izmjene imaju za cilj spriječiti pojavu medijskih portala koji se pojavljuju neposredno prije izbora s jasnom političkom pristranošću. Također, novim odredbama se jasno propisuje da svi mediji moraju biti objektivni i nepristrasni tijekom izvještavanja.

U skladu s izmjenama, elektronski mediji koji prate izbornu kampanju dužni su poštivati principe uravnoteženosti, jednakog pristupa, pravičnosti i nepristrasnosti. Kršenje ovih načela također može rezultirati prijavom Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Dodatno, novi član 16.12 zabranjuje emitiranje propagandnog programa unutar informativnih emisija te uvodi jedinstvene cijene i uvjete emitiranja političkog oglašavanja za sve političke subjekte. Također, zabranjuje se emitiranje političkog oglašavanja 15 minuta prije, tokom ili nakon emitiranja vijesti.

Schmidtove izmjene također uključuju stavke koje se odnose na izborne spotove, zabranjujući diskriminaciju ili predrasude na osnovu različitih kategorija te uvodeći zabranu političkim medijima da šire lažne informacije koje mogu ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformirati birače.

Ove izmjene su donesene kako bi se osigurao transparentniji i pošteniji izborni proces, a detalji o njihovoj primjeni bit će poznati tijekom nadolazećih izbora.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.