21.11.2019. 13:19
0
Užasni prizori iz Zavoda u Pazariću na naslovnicama svjetskih medija
Nakon što je Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH objavila užasne fotografije, na kojima se vide šokantni detalji tretmana štićenika u Zavodu Pazarić u blizini Sarajeva - vijest je dospjela i na naslovnice svjetskih medija.

U Sarajevu zbog ovog događaja traju protesti ispred zagrade Parlametna FBiH gdje građani traže odgovorne nakon objave detalja.

Agencija Associated Press objavila je tekst pod nazivom - Bosna: Zastupnica podijelila fotografije navodnog zlostavljanja djece - nije trebalo mnogo da najugledniji svjetski mediji preuzmu tekst.

Prvi je to uradioNew York Times, nakon njega i Herald, Washington Times, Washington Post pa i ABC News i Journal Times. Vijest su preuzeli i brojni američki lokalne listovi i portali, poput Richmond Times Dispatcs.

Osude su stigle i od komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope, Dunje Mijatović.

Podsjećamo, na jučer održanoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana djece u ovom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.