16.8.2023. 14:29
1
Začepi, j...m ti ja majku: Pojavio se novi snimak maltretiranja štićenika Zavoda u Pazariću
Veliku medijsku prašinu prije četiri godine podigle su forografije na kojima se moglo vidjeti kako su štićenici Zavoda za zvrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pauatić vezani za krevete, radijatore... Tada je ove fotografije javnosti podijelila federalna zastupnica sabina Čudić.

Sada se pojavio video snimak na kojem se vidi kako jedna ženska osoba, pretpostavlja se da je uposlenica Zavoda, tuče i maltretira štićenike ove institucije. Batine su "obogaćene" najgorim psovkama. Također, na snimku se može čuti kako maltretirani štićenih Zavoda stenje, ne mogavši na drugačiji način iskazati bol i patnju koju trpi. Ovaj ssnimak objavila je Al Jazeera Balkan.

U prilogu u kojem je AJB objavila ovaj video navode kako su pokušali razgovarati sa direktorom Zavoda, ali su njihova pitanja ostala bez odgovora.

U razgovoru sa jednim od uposlenika, koji je izjavu dao uz skrivanje identiteta, rečeno je kako se ovakve scene maltretiranja stalno dešavaju, da pojedinci pokušavaju upozoriti na njih, kako bi se udaranje štićenika zaustavilo, ali da do sada u vezi s tim nije ništa učinjeno.

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Adnan Delić nije imao komentar na pokazani mu snimak, ali je rekao da na ovakvim slučajevima treba raditi posebna inspekcija za sovijalnu i dječiju zaštitu, ali da ona nije formirana.

Vahidin Nurikić, iz Unije osoba sa invaliditetom, kaže kako je tek nakon četiri godine od slučaja objavljivanja fotografija vezanih štićenikam formirana komisija za nadzor nad radom ovog zavoda. Međutim, dodao je, u fokusu rada ove komisije biće finansijsko poslovanje zavoda, a ne odnos prema štićenicima.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.