17.8.2023. 13:44
0
Delić iznio nove detalje o stanju u Pazariću: Politolog davao nalaze defektologa
Javnost je zgrožena najnovijim slučajem gdje radnica Zavoda u Pazariću udara mladića s poteškoćama u razvoju. Šta su poduzeli i šta će poduzeti u narednom periodu, kako se ovakvi slučajevi nikad ne bi ponovili i kako bi se zaštitili korisnici socijalnih ustanova, komentarisao je ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Adnan Delić. Iznio je i zabrinjavajuće informacije, između ostalih, da su zapošljavane kompletne porodice, te da je u Zavodu politolog davao nalaze defektologa.

Zavod u Pazarić, najavio je ministar Delić, će dobiti u toku dana dopis u kojem Ministarstvo zahtjeva striktnu odgovornost koja podrazumijeva otkaz i krivičnu odgovornost osobe koja na snimku udara štićenika. Također, krivičnu prijavu i krivičnu odgovornost su podnijeli federalnom i kantonalnom tužilaštvu, FMUP-u, Upravi policije, MUP KS-u i kantonalnoj Upravi policije, u kojoj zahtijevaju da ove naležne institucije ispitaju malteretiranje štičenika i nastajanje snimka. Zahtjeva se i odgovornost svih uključenih u ovakav gnusan događaj.

“Jutros smo odmah tražili informaciju o stanju video nadzora ustanove u Pazariću i drugih ustanova socijalne zaštite. Želimo da sve ustanove, od svih pet socijalne zaštite, budu pod nadzorom 24 sata, kako bi prevenirali ovakve i slične slučaje”, rekao je Delić, dodajući da su tražili i da im pošalju sve aktivnosti koje su preduzeli u svrhu preveniranja ovakvih događaja.

Iznio je i da imaju informacije da u Zavodu ima slučajeva gdje se zapošljavaju kompletne porodice istih prezimena.

“To su ljudi koji nemaju nikakvu struku da se bave ovim poslovima. Politolog je davao nalaze defektologa, i slično, što je neprihvaljivo, a što ćemo riješiti donošenjem standarda”, kazao je Delić.

Između ostalog, upućena je i zvanična inicijativa Federalnom ministarstvu pravde da se osnuje Inspektorat socijalne zaštite, pri Federalnoj upravi za inspekcije poslove, prenosi N1.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.