16.12.2019. 17:14
1
Mladić iznosi žalbu na doživotnu kaznu 17. marta
Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazalo je iznošenje žalbe na presudu ratnom zločincu i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, prvostepenom presudom osuđenom na doživotni zatvor, za 17. mart 2020. godine.

Vijeće je predvidjelo da će u utorak, 17. marta 2020. godine, Mladićeva odbrana iznositi svoju žalbu nakon uvodnog obraćanja predsjedavajuće vijeća sutkinje Prisce Matimba Nyambe.

Haški tribunal je prvostepenom presudom proglasio Mladića krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina 1992. godine, prenosi Detektor.ba.

Haški tužioci će žalbu iznijeti dan kasnije, 18. marta, kada je ostavljena mogućnost da se Vijeću obrati i sam Mladić. Još nije određen datum izricanja konačne presude, ali je Carmel Agius, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale - pravnog nasljednika Haškog tribunala – rekao da će presuda biti izrečena do kraja naredne godine.

Mladićeva konačna presuda trebala bi biti izrečena i ranije, ali Mehanizam je na zahtjev Odbrane izuzeo troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti, te imenovao nove sudije, kojima je trebalo vrijeme da se upoznaju sa predmetom.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.