27.3.2023. 13:05
0
Objavljena ukidajuća presuda u slučaju "Memić": Zašto nije svjedočio doktor Dizdarević?
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prošle sedmice oslobađajuću presudu u slučaju "Dženan Memić"

Suđenje će biti ponovljeno pred ovim vijećem, piše Avaz, koji je objavio i presudu Apelacionog vijeća Suda BiH, koja je donesena 2. marta.

Bitne povrede postupka

Utvrđena je bitna povreda odredaba krivičnog postupka, jer prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama i ne postiže cilj zakonite i pravilne sudske odluke. 


Foto: Presuda Apelacionog vijeća Suda BiH / Avaz 

Ovu odluku donijele su sudije Azra Miletić (predsjednik vijeća), Staniša Gluhajić i Amela Huskić.

U ponovnom postupku otklonit će se učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, ponovno izvesti već izvedeni dokazi, te uz ocjenu ostalih žalbenih navoda po potrebi izvest i drugi dokazi - stoji u obrazloženju ukidajuće drugostepene presude.

Osim toga, u presudi stoji da je nakon izvršenog uvida u transkript sa glavnog pretresa od 30.06.2022. godine, "Apelaciono vijeće utvrdilo da je nakon iscrpnog izlaganja tužioca o važnosti stručnog svjedoka za dokazivanje optužbe i na koje okolnosti bi svjedočio dr. Kemal Dizdarević, te izjašnjenja branilaca povodom ovog prijedloga, prvostepeno vijeće donijelo i objavilo odluku kako slijedi:

Odbijen zahtjev tužioca

- Odlučili smo da ne prihvatimo tužioče zahtjev da se sasluša u svojstvu svjedoka stručnog lica Kemal Dizdarević, na iste okolnosti je saslušan vještak, dovoljno su razjašnjene trenutno te okolnosti. Vidjećemo kako će se stvari dalje odvijati.


Foto: Presuda Apelacionog vijeća Suda BiH / Avaz 

Ali, u presudi stoji:

Ne proizilazi da je sud na glavnom pretresu dao adekvatne razloge za svoju odluku, niti je svoju odluku obrazložio, a pogotovo ne detaljnije, u pobijanoj presudi, što je bio dužan učiniti u cilju zadovoljenja standarda obrazložene sudske odluke - istaknuto je.

Naglašeno je da se Prvostepeno vijeće se ni na jednom mjestu u obrazloženju pobijane presude nije očitovalo na dokazne prijedloge stranaka.

Odlučne činjenice

- Ovo Vijeće je nakon izvršenog uvida u zapisnike sa glavnog pretresa utvrdilo da se sud na pretresu samo uzgredno izjašnjava o istim, bez upuštanja u detaljniju analizu prigovora i zauzimanja konkretnog stava koji treba biti obrazložen kao rezultat logičnog slijeda provedene analize. Stoga je ovo Vijeće utvrdilo da u tom pogledu u pobijanoj presudi nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, navodi Avaz. 




 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.