7.4.2023. 14:32
0
Nešić o navodnom zatvoru za migrante: Ili je istina što govori Ružnić ili Laketa
FOTO: N1
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, govorio je za N1 o mogućoj migrantskoj krizi, stanju u Bihaću, navodnom zatvoru kod Lipe, te o sporazumu o readmisiji.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je otvoreno pismo upravo Nešiću, ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću i direktoru Službe za poslove sa strancima Žarku Laketi, a povodom najnovijeg migrantskog vala koji je zahvatio ovaj dio BiH.

Nešić navodi da mu se nije svidio ton, ni način Ružnića, prema njemu, ali ni prema njegovim kolegama.

“On očigledno ne vlada podacima i situacijom. Ne želim da ratujem sa njim, ni sa bilo kim, nego da rješavam probleme. Poručujem da sam spreman da dođem u Bihać i da vidim u čemu je problem i kako da riješimo taj problem na zadovoljstvo građana Bihaća, a uz ispunjavanje međunarodnih obaveza, koje BiH koje ima potpisano i sa Hrvatskom i EU“, naveo je Nešić.

Da li se nešto promijenilo po sporazumu o readmisiji u odnosu sa BiH i Hrvatskom, upitali smo ga.

“Imam informaciju da je u posljednjih 20-ak dana u BiH vraćeno nekih 450 osoba na osnovu biletaralnog sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske. Radi se o međunarodnoj preuzetoj obavezi i mi isključivo postupamo po toj obavezi“, kazao je Nešić.

Na konstataciju, da je posljednjih dana povećan broj tih ljudi koji dolaze u BiH, odnosno koje BiH prima, a nemamo baš takve informacija da iz BiH toliko migranata odlaze u Hrvatsku, Nešić je istaknuo da on ne bi da se miješa u posao Službe sa poslove sa strancima.

“Oni su ti koji cijene kad dobiju zahtjev za readmisiju, da li su ispunjeni potrebni uslovi da se oni vrate u BiH”, rekao je, dodajući da je spreman sve to provjeriti i zatražiti sve te dokaze koji su potrebni da se neko vrati u BiH.

Također, rekao je, spreman je da ode u Službu sa poslove sa strancima i razgovara sa direktorom Žarkom Laketom.

“Meni je jučer bio direktor u ministarstvu i tom prilikom mi je saopćio da se sve radi u skladu sa zakonom, da je kapacitet Lipe oko 1.500 ljudi, plus još 500, da u dva prihvatna centra trenutno boravi oko 450 ljudi, da bezbjednost građana Bihaća i USK i BiH nije ugrožena i da je situacija, da među licima koja su vraćena u BiH nema lica, koja mogu predstavljati opasnost po bezbjednost, i da je situacija sasvim normalna, te da je Služba za poslove sa strancima potpuno osposobljena da odgovori ovim zadacima”, kazao je Nešić.

Dodatni strah građana proizvode navodi da je u kampu Lipi otvorena pritvorska jedinica za migrante.

“Tamo postoji neki objekat koji se radi, objekat za detekciju, a čiji je kapacitet 12 osoba. Taj objekat nije završen i nije u funkciju i ne postoje nikakve osobe u tom objektu”, rekao je Nešić.

Najavio je da će sa direktorom Službe sa poslove sa strancima posjetiti migaracioni centar i vidjet ću o čemu se radi.

“Znam da se radi na osnovu evropske pomoći i da je to odobreno u prethodnom Savjetu ministara. Otkad se ja nalazim na njegovom čelu, mi nismo dali nikakvo odobrenje za gradnju tog centra“, istaknuo je.

Govoreći o izjavama Ružnića, naveo je da je “spreman sada da sjedne u auto i odem u Bihać i da smiri naše građane, ali nije spreman da neko stiče jeftine političke poene”.

“On je rekao da su u centru smještene osobe koje ugrožaju bezbjednost. Nema nikoga u tom centru, taj centar nije otvoren i nije u funkciji. To mi je rekao Lakita. Imamo dvije stvari – ili je istina što govori Ružnić ili Lakita. Objekat postoji, ali u njemu niko nije, samim tim ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju”, mišljenja je ministar sigurnosti BiH.

Govoreći o mogućem pritisku Hrvatske, kazao je da neće dozvoliti ni u kojem slučaju da se dogodi kriza niti u Bihaću, niti bilo gdje u BiH.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.