10.5.2023. 12:50
0
Dječiji festival u Zenici okupio hiljade mališana iz BiH: Nagrade, priznanja, koncert, narodne igre...
Zenica je jučer bila najradosnije mjesto u Bosni i Hercegovini. Djeca iz 40 bosanskohercegovačkih gradova uključujući Konjic, Vitez, Kiseljak, Novi Travnik, Bugojno, Tuzlu, Banoviće, Živinice, Kalesiju, Mostar, Jablanicu, Žepče, Zenicu, Vareš, Visoko družili su se u Gradskoj areni na 10. Dječijem festivalu.

Više od 6.000 djece koja uče turski jezik učestvovalo je u programu Dječijeg festivala koji organizuje institut Yunus Emre, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH. Događaj je održan u okviru jubilarnog 10. izdanja Dječijeg festivala i 100. godišnjice osnivanja Republike Turske.

Djeci iz cijele BiH dobrodošlicu je poželio gradonačelnik Grada Zenice Fuad Kasumović budući da je Zenica tradicionalno mjesto domaćin Dječijem festivalu.

-Ovo je puno više od manifestacije, ovo je projekat koji unaprjeđuje kvalitet obrazovanja. Djeca su naša budućnost. Učenje turskog jezika doprinijet će samopouzdanju učenika i obogatiti njihova iskustva, poručio je Kasumović.

U festivalskoj atmosferi najboljim učenicima na takmičenjiima organizovanim u ovoj školskoj godini dodijeljena su priznanja i nagrade među kojima tableti, smartwatch i poklon-bonovi. Nagrade su dodijelili ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin i njegovi savjetnici, čelnici Ziraat Banke, ministri iz Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog Kantona, predstavnici turskih institucija i kompanija u BiH, načelnici i gradonačelnici bh. i turskih gradova. 
-Lijepo vas je vidjeti na jednom mjestu. Okupili smo se iz svih krajeva BiH, sretni smo što govorimo isti jezik i dijelimo ista osjećanja. Broj učenika koji uče turski jezik se svake godine povećava i to nas jako raduje. Vi ste zapravo oni koji grade most prijateljstva između dvije zemlje. Vi ne samo da učite turski jezik, već poprimate ulogu mirovnih i kulturnih ambasadora Turske, rekao je ambasador Girgin u svom obraćanju djeci.

Mališane je posebno pozdravio zamjenik predsjednika instituta Yunus Emre prof. dr. Kutalmış Yalçın.

-S aspekta našeg instituta, BiH je značajna jer predstavlja istaknuti primjer odražavanja institucionalne memorije. Znate da se BiH i Albanija ističu kao zemlje u čijim smo glavnim gradovima otvorili svoje prve kulturne centre. Neprestano se trudimo povećati broj svojih prijatelja putem komunikacije sa cijelim svijetom, rekao je.

Na festivalu su nastupili najbolji u takmičenju u pjevanju pjesama na turskom jeziku, a narodne igre izveli su članovi kulturno-umjetničkog društva Mošćanica Zenica. Na sceni su im se pridružili i specijalni gosti – mališani iz Turske koji su preživjeli zemljotres u februaru ove godine. Svi uglas pjevali su stihove pjesme „Hayat Bayram Olsa“ (Kad bi život bio praznik). Posebne zahvalnice uručene su pripadnicima Gorske službe spašavanja Zenica Zavidovići koji su u Turskoj radili na spašavanju preživjelih nakon zemljotresa. Poseban aplauz bio je za potražnog psa Atosa koji je u Hatayu pronašao preživjele ispod ruševina.

Festivalska atmosfera u zeničkoj areni kuliminirala je nastupom bh. muzičara Amela Ćurića koji je izveo svoje najveće hitove. Deseto izdanje festivala završeno je puštanjem balona i podjelom velike „Yunus Emre“ torte.

Osim mališana iz cijele BiH, događaju su prisustvovali predstavnici turskog vojno-diplomatskog kora, čelnici turskih institucija u BiH i drugi gosti.

Projekat “Moj izbor je turski” u organizaciji instituta Yunus Emre realizuje se u državnim školama BiH od 2011. Učenje turskog jezika samo je dio ovog programa koji uključuje bratimljenje bh. i turskih škola, međusobna putovanja i posjete učenika, sportske turnire, takmičenja u crtanju i snimanju videa, izlete u prirodi, zabave i druženja u cilju jačanja odnosa između dvije bratske zemlje.



(A.R.) 



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.